Tarinoita Onnistujista: Dollydust tuo vauvakirjan tähän päivään – ja vie sen maailmalle

Julkaistu 25.09.2018

Vuonna 2012 hämeenlinnalainen Hanne Peippo etsi vauvakirjaa pian syntyvälle esikoiselleen. Hän toivoi löytävänsä tuotteen, joka olisi sekä helppo täyttää että ulkoasultaan esteetikon silmää miellyttävä. Kirjakauppojen valikoimat tuottivat pettymyksen, eikä vaatimukset täyttävää vauvakirjaa löytynyt myöskään netistä. Idea Dollydust-yrityksestä sai alkunsa.

– Hämmästyin kun huomasin, ettei netistä oikein löydy muokattavaa vauvakirjaa, jonka saisi tilattua korkealaatuisena painotuotteena kotiin. Vauvakirjat ovat kuitenkin suosittuja kaikkialla maailmassa. Oivalsin, millaiset markkinat tuotteelle olisi tarjolla, Peippo muistelee.

Dollydust Oy lanseeraa syksyn aikana maailman ensimmäisen online-sovelluksen avulla monipuolisesti muokattavan vauvakirjan, jonka saa tilattua painettuna kotiin toimitettuna. Suunnittelun lähtökohtana on ensiluokkainen laatu ja sisällön helppo muokattavuus, mikä näkyy pienissäkin yksityiskohdissa. Asiakas voi itse määritellä kirjansa sisällön ja sivujen järjestyksen sekä muokata ulkoasua ja tekstiosioita. Sovelluksesta löytyy 50 valmiiksi suunniteltua lay-out sivua, joiden joukkoon on mahdollista lisätä omia valokuvasivuja. Sivuilmeet, fontit, kuvakehykset ja kirjan kansikuvat ovat vaihdettavissa minimalistisesta romanttiseen.

– Olen aina ollut vahvasti visuaalinen ihminen, taidehistoriaa ja valokuvausta opiskellut Peippo kertoo. – Työskentelin aiemmin eri museoissa Helsingissä, mistä osaltaan ammentaa tarve tallentaa muistoja. Vauvakirjat olivat omaan makuuni liian värikkäitä ja lastenkirjamaisia. Etsin tyylikästä ja klassista, ikään kuin vauvakirjaa aikuisille.

Hämeenlinnasta löytyi koti ja uusi ura

Vauvakirja toimitetaan asiakkaalle korkealaatuiselle paperille painettuna. Peipon isoisä omisti aikoinaan painotalon, joten arvostus laadukasta painojälkeä ja -materiaaleja kohtaan kulkee verissä. Painopaperin valintaa tehtiinkin pitkään ja hartaasti.

– Halusin heti samaa laatua, jota isot ja menestyneet valokuvakirjatekijät Amerikassa käyttävät. Lopulta paras mahdollinen paperi löytyi Euroopasta ja painopaikat Englannista sekä Suomesta.

Kirjojen pakkaus ja toimitus tapahtuu Hämeenlinnassa.

– Aluksi teen sen itse, mutta olen jo vähän varoitellut TE-toimistoa, että jos tässä pian tuleekin kiire tilausten kanssa, niin toimisto- ja pakkaustyöhön saatetaan tarvita lisää väkeä, Peippo naurahtaa.

– Jatkossa toivon työllistäväni Hämeenlinnassa useita hallinnon- ja asiakaspalvelun ammattilaisia.

Idean saadessaan Peippo oli juuri muuttanut miehensä kanssa Hämeenlinnaan, jonka kauniiseen kaupunkiprofiiliin hän ihastui jo opiskeluaikanaan matkustaessaan junalla kaupungin ohi Jyväskylään.

– Muuton myötä museotyöt jäivät Helsinkiin ja mietin sitä, mitä tulevaisuudessa haluaisin tehdä ja mitä mahdollisuuksia uusi kaupunki tarjoaisi. Idea vauvakirjasta tuli siis tavallaan kuin tilauksesta.

Verkostojen voimin eteenpäin

Äitiyslomallaan Peippo luonnosteli ideaa itsekseen, ja suunnittelu vei hänet täysin mukaansa. Dollydust Oy perustettiin alkuvuodesta 2017 ja siitä lähtien Peippo on työskennellyt yrityksessään kokopäiväisesti, aluksi starttirahan turvin. Hyvin pian talousneuvoja Peter Ollikainen lähti mukaan bisnespuolen mentoriksi sekä hallituksen puheenjohtajaksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin joukkoon liittyi myös valokuvaaja Rebecca Watson, joka kuvaa suuren osan yrityksen valokuvista, sekä vastaa yrityksen käännöstöistä ja sosiaalisesta mediasta.

Sovelluksen tekninen toteutus on helsinkiläisen Iwa Oy:n käsialaa. He uskoivat ideaan niin paljon, että lähtivät mukaan osakkaaksi.

– Olen ollut onnekas, että sain heti alusta lähtien yritykseen monialaisia asiantuntijoita mukaan. Olen voinut luottaa siihen, että kaikilla on kova halu tehdä tuotteesta paras mahdollinen, ja yhdessä olemme saaneet valtavan paljon aikaiseksi!

Dollydust on saanut Hämeen ELY-keskukselta rahoitusta kolmeen kehittämishankkeeseen. Rahoituksen avulla on käynnistetty tuote- ja ohjelmistokehitystä, etsitty painokontakteja ulkomailta sekä satsattu lanseeraus- ja markkinointivalmisteluihin. Yritys sai myös Linkroom-stipendin, jolla palkattiin opiskelija koostamaan ulkomaiset lehdistölistat ja mediakontaktit valmiiksi lanseerausta varten.

– Linkroomin myötä löysin myös Crazy Townin yhteisölliset toimitilat ja sieltä edelleen yritykselleni web-sunnittelijan. Aloittelevan yrittäjän kannalta on ihan mahtavaa, että Crazy Townin avulla voi saada hienot toimitilat keskellä kaupunkia ja muista yrittäjistä koostuvan valmiin työyhteisön – edullisesti ilman omien toimitilojen vuokraamiseen liittyviä riskejä.

Seuraavaksi hääalbumeita?

Dollydust tähtää suoraan kansainvälisille markkinoille. Peippo esitteli tuotettaan tammikuussa alan messuilla Lontoossa, ja palasi kotiin mukaan paljon tärkeää palautetta ja kontakteja.

– Markkinat ovat aluksi lähinnä Amerikassa, Kanadassa, Englannissa ja muissa englanninkielisissä maissa, mutta kirjan voi alusta asti kirjoittaa millä kielellä tahansa, sillä kaikki tekstiosiot ovat muokattavissa. Messuilla vauvakirja ihastutti myös Välimeren maista tulevia kävijöitä, heillä on niin perhekeskeinen kulttuuri.

Vauvakirjasovellus on ollut muun muassa ammattivalokuvaajien testikäytössä, ja sitä on kehitetty saadun palautteen perusteella.

– Saimme kiitosta siitä, että sovelluksessa on monia sellaisia ominaisuuksia, mitä muilla valokuvakirjatoimittajilla ei ole. Ammattivalokuvaajat ovat olleet kiinnostuneita, joten nähtäväksi jää, millaisia yhteistyökuvioita ja jatkokehitysideoita tuotteen ympärille tulevaisuudessa syntyy.

– Yrityksen luotsaaminen on vaatinut tosi paljon aikaa ja sinnikkyyttä. Tuotekehitysvaihe on ollut pitkä, joten odotamme jo malttamattomana, että pääsemme lanseeraamaan tuotteen ja yritys alkaa tuottamaan myös takaisin päin. Vauvakirja on jo ollut muutamilla bloggaajilla ja some-vaikuttajilla testauksessa, ja kuhina sen ympärillä käy koko ajan vilkkaampana.

– Minua on koko ajan kannatellut eteenpäin vahva visio vauvakirjasta, jonka olisin itse halunnut ostaa esikoistani odottaessa.

Hämeenlinnassa kasvaa Onnistujia! Tässä blogisarjassa esittelemme hämeenlinnalaisia yritystarinoita – inspiraatioksi uusille tai vanhoille, kasvaville tai jo kukoistaville onnistujille. Valtakunnallista Yrittäjän päivää vietetään Hämeenlinnassa vuosittain Onnistujan päivänä.

Kirjoittaja

  • Linnan Kehitys Oy

    blogi

    010 524 3261

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina