Hämeenlinnassa työvoimapula?

Julkaistu 14.06.2018

Olemme saaneet lukea Elinkeinoelämän keskusliiton, Kauppakamarin ja monen muun tahon arvioita ja varoituksia työvoimapulasta sekä osaavan työvoiman saatavuudesta. Samaan aikaan meillä on sitkeästi suhteellisen korkealla pysyvä työttömyysaste. Myös omat kokemukseni yritysrajapinnasta sekö monista julkisen sektorin viime viikkojen yhteydenotoista ovat karuja: työvoiman saatavuus Hämeenlinnassa on hyvin rajoittunutta ja monet työnantajat kärsivät työvoimapulasta. Valehteleeko jokin taho vai onko työvoimapula totta? Mistä johtuu epäsuhta korkean työttömyysprosentin ja työvoiman saatavuuden välillä?

Väitän, että keskeinen syy työvoiman saatavuuden ongelmiin on työnhakukulttuurissa. Haluaistiko sinä, että äitisi hakee sinulle työpaikan? Palkkaisitko sellaisen henkilön? Monet julkisen sektorin panostukset työ- ja uravalmennukseen ovat mahdollisuus, joka tulisi käyttää optimaalisesti hyödyksi. Ura- ja työvalmentajan työssä tärkeintä on avata keinoja, joilla työtä haetaan. Nyt törmäämme liian usein käytänteisiin, jossa erilaisilla tehtäväkuvilla toimivat henkilöt soittelevat toisten puolesta työpaikkoja. Tämä malli toimii välityömarkkinoilla, mutta suorastaan sulkee työpaikan saannin avoimilla työmarkkinoilla.

Henkilöstöpalveluyrityksistä viime päivinä saamani viestit ovat hämmentäviä. He eivät meinaa millään löytää työnhakijoita omien asiakasyritystensä tarpeisiin. Viimeisten viikkojen aikana ongelmat ovat lisääntyneet. Työntekomahdollisuuksia löytyy, mutta innostuneet ja motivoituneet hakijat puuttuvat.

Työnhakija – aktiivinen lähestyminen työpaikkoja ja työnantajia kohtaan, oman kiinnostuksen, innostuksen ja osaamisen esille tuonti ovat tällä hetkellä lähes 100 % keino työllistyä.

Toinen työnhakukulttuuriin liittyvä ongelma on valikoiva suhtautuminen työpaikkoihin. Tämä kulttuuri on iskostettu syvälle meihin suomalaisiin. Monessa työssä tärkeintä on tahto oppia uutta ja innostunut suhtautuminen työntekoon. Aika, jolloin valikoimme jonkin taustakoulutuksemme mukaan töitä, on auttamattomasti ohi – ollut sitä jo pitkään. Se, että on valmis tekemään erilaisia töitä, halukas oppimaan uutta ja tarttumaan toimeen, on työmarkkinoilla korkeasti arvostettu ominaisuus. Useimmiten työstä työhön siirtyminen on yleisin keino saada uutta työtä. Tämän vuoksi työtä vailla olevan kannattaa tarttua kaikkiin mahdollisuuksiin hanakasti kiinni.

Kolmas ongelma kumpuaa työnantajamielikuvasta. Monet työpaikat menettävät osaavia ja motivoituneita hakijoita oman toimintansa seurauksena. Erinomainen henkilöstöjohtaminen, hyvä työilmapiiri ja osaava rekrytointipolitiikka ovat osa tätä työnantajamielikuvaa. Irtisanomistilanteet pitää osata hoitaa hyvin. Työntekijä, joka joudutaan sanomaan irti, voi parhaimmillaan saada koulutusta ja koutsausta työnhakuun sekö mahdollisesti muuntokoulutusta. Jos joudut irtisanomaan, tee se huolellisesti ja käytä asiantuntijoiden apua. Voi olla, että huomenna tarvitset tilauskirjojen täyttyessä kyseisen henkilön takaisin töihin.

Sama koskee rekrytointeja. Huolehdi, että jokainen hakija tulee kohdelluksi yksilönä. Vastaa jokaiseen työhakemukseen henkilökohtaisesti, kerro miten työnhakuprosessi etenee. Vastaa myös heille, jotka eivät tulleet valituiksi. Voi olla, että yksi lyhyt sähköposti tai puhelu maksaa itsensä takaisin ja vuoden kuluttua, kun haet lisää työvoimaa, hyvin kohdelluksi tullut osaaja on uudelleen käytettävissä tarjottuun työhön.

Hämeenlinnan seutukunnalla on liikkeellä 19 osakokonaisuutta osana Ketterimmät -työllisyysohjelmaa. Ohjelmassa mainitut keinot vaativat meiltä kaikilta työvoiman saatavuuden ja työllisyyden parissa toimivilta kokonaan uudenlaista ajattelua. Työnhakijan valmentaminen ja ymmärryksen muuttaminen erilaista työtä ja työnhakua kohtaan on vaativa prosessi. Meillä tuntuu olevan syvässä vanhat luutuneet käsitykset, joilla yritämme eilisen keinoilla auttaa työnhakijoita. Työnhakijan oman keinovalikoiman ja uskalluksen lisääminen ei poistu sillä, että teemme työnhakijan puolesta temppuja, jotka hänen pitäisi itse tehdä. Suhtautumisemme kaikenlaista työtä kohtaan pitää muuttua, mikäli tahdomme auttaa vailla työtä olevia ihmisiä uuden työn syrjään kiinni. Nostan tässä hyvänä esimerkkinä Hämeen Setlementin. Hankkeessa on ymmärretty hyvin erot valmennuksessa välityömarkkinoiden ja avointen työmarkkinoiden keinovalikoimassa. Tulokset ovat olleet erinomaisia.

Hämeenlinnassa on paljon tekemätöntä työtä ja mahdollisuuksia rakentaa tulevaisuutta. Tehdään Hämeenlinnasta erinomainen työllisyyskaupunki, aloitetaan työnhaku nyt!

VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN

 • arvioiden mukaan. 80 % työpaikoista on tarjolla ja haettavissa ilman avointa ja näkyvää työnhakua

PÄÄTYÖMARKKINAVÄYLÄ:

 • mene suoraan käymään 1) henkilöstöpalveluryityksissä ja 2) yrityksissä
 • esittäydy reippaasti, kysy työpaikan rekrytointikeinoista ja väylistä, kuuntele, kerro osaamisestasi ja ole valmis joustamaan
 • jätä CV, joka kertoo osaamisestasi ja kokemuksestasi työnantajalle
 • älä koskaan sano, että sinut käskettiin käymään kysymässä töitä, kerro, että olet kuullut paljon hyvää yrityksestä ja olet innokas tekemään töitä ja oppimaan uutta
 • voit laittaa myös sähköpostilla käynnin jälkeen hakemuksen yritykseen, personoi se jokaiseen työpaikkaan erikseen
 • soita noin 5 – 10 arkipäivän jälkeen ja kysy vielä mahdollisuuksista

TYÖNANTAJILTA KUULTUA:

 • CV:n pitää olla hyvin ja kompaktisti tehty, napakka ja kertoa tahdosta työllistyä
 • esittäytymisessä reipas ote ja iloisuus kertovat tahdosta työllistyä
 • ole valmis joutamaan aloituksen, työaikojen, työvuorojen ja muun suhteen
 • ilmaise tahtoa auttaa työantajaa ja työkavereita, ole kiinnostunut yrityksestä
 • ennen kuin aloitat, työsopimus kuntoon

MIKÄ HELPOTTAA YKSILÖTASOLLA TYÖNHAKUA?

1) työnhakuasiakirjat hyvässä kunnossa
2) myönteinen ja motivoitunut asenne sekä tahto oppia uutta
3) hyvä fyysinen ja henkinen kunto
4) rohkeus ottaa osa-aikatyötä ja erilaisia töitä vastaan
5) pitkäjänteisyys

Tutustu, käy ja täytä hakemukset. Käynti on tärkeä!

HENKILÖSTÖPALVELUYRITYKSET:

 • pääosa työpaikoista on tarjolla henkilöstöpalveluyritysten kautta
 • yritykset ulkoistavat rekrytointeja henkilöstöpalveluyrityksille
 • henkilöstöpalveluyritysten kautta työnhaku tapahtuu päätyömarkkinatyöväylän mukaan

Seuturekry
Kuntarekry
TE-palvelut
Sunura
Go-On
VMP
Opteam
Barona
Voima
Adecco

Kirjoittaja

 • Marko Ahtiainen

  Yritys- ja yhteysmanageri

  +358 (0) 50 301 9009

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina