Kehittämismarathonissa ideat muuttuvat innovaatioiksi ja siirtyvät paperilta käytäntöön

Julkaistu 08.03.2018

Tammikuussa käynnistynyt ideakilpailu Linnanniemen alueen kehittämiseksi saa jatkoa kolmiosaisesta Hackathon-”kehittämismaratoonista”, jossa ideakilpailun satoa kehitetään konkreettisiksi toimenpiteiksi, tapahtumiksi ja palveluiksi.

Ensimmäinen osa, info- ja tutustumistapaaminen pidettiin tiistaina 6.3. Hämeen linnassa. Tilaisuudessa esiteltiin ideakilpailuun osallistuneita ideoita sekä niiden pohjalta koostetut teemat, joiden inspiroimana tiimit lähtevät työstämään omia idea-aihioitaan eteenpäin:

 1. Ranta-alueen kehittäminen
  Vesi, satama, rannat ja luonto tarjoavat paljon mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon, oleiluun ja elämyksiin kehitettäessä Linnanniemen aluetta – mutta kuinka?
 1. Ilmiömatkailu – Ilmiöitä ja elämyksiä historian havinassa
  Kuinka yhdistetään Linnanniemen mahtava historia erilaisiin elämyksellisiin ja viihteellisiin ilmiöihin, joita halutaan tulla kokemaan kauempaakin? Vai olisiko sopivasti kotikutoinen talkoohenki ja ruohonjuuritason tempaukset se juju, joka houkuttaa? Nyt etsitään villejä visioita, elämyspolkuja ja aikamatkailua yhdistämään taru ja todellisuus, hupi ja oppiminen!
 1. Hämeenlinna ja linna
  Kulkevat käsi kädessä, kuten kaupungin nimikin jo kertoo. Kuinka konkretisoida se Hämeenlinnaan tulevalle turistille tai ikänsä kaupungissa asuneelle? Millainen on turistin matka Linnankatua pitkin torilta Linnanniemeen? Entä kuinka Linnanniemen historiaa hyödynnetään elinkeinoelämän ja yrittäjien liiketoiminnan elävöittämiseksi koko kaupungissa?

– Hackathonissa olennaista on pohtia, kuinka idea voidaan konkreettisesti viedä toteutukseen saakka – millaisia resursseja, osaamista, rahoitusta, kontakteja jne. hankkeen toteutus vaatii? Kuka ideaa lähtee toteuttamaan ja kenen kanssa? pohtii hankkeen projektipäällikkö Anastasia Kanervisto Linnan Kehityksestä.

– Tahtotilamme on, että ideat eivät jää pelkästään esityksen tasolle, vaan kehittäjätiimeillä on mahdollisuus lähteä toteuttamaan ideoita käytännössä ja rakentaa liiketoimintaa niiden ympärille hankkeessa mukana olevien asiantuntijoiden sparrauksessa.

Infotilaisuuteen saapui muutama jo olemassa oleva tiimi ja iltapäivän mittaan syntyi spontaanisti pari uuttakin tiimiä.

Koko kaupungin yhteinen salaisuus

Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija ja yksi sparraajista, Minna Takala esitteli osallistujille erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja muita resursseja ideoiden lentoon saattamiseen.

– Meitä kiinnostavat ensisijaisesti innovaatiot, jotka eivät ole mitä tahansa ideoita, vaan niissä on aina hyötyaspekti mukana: innovaatio tuo iloa, lisäarvoa ja rahaa kassaan. Etsimme aktiivisesti keinoja, joiden avulla innovaatiot voivat jatkaa kehitystään konkreettiseksi toiminnaksi. Toisaalta rahoitus, tai sen ehdot, ei saa ohjata sisältöä vaan toisinpäin.

– Linnanniemen alue kokonaisuudessaan on toistaiseksi kuin koko kaupungin yhteinen salaisuus, joka pitäisi tuoda päivän valoon ja puhaltaa eloon!

Linnanniemi on paitsi kulttuurihistoriallisesti uniikki alue, myös kävijälukujen valossa kansallisesti merkittävä museokeskittymä. Alueella vierailee liki 100 000 kävijää vuodessa, ja kävijöistä arviolta noin 10 % on ulkomaalaisia. Linnanniemen alueen toimijoita ovat Kansallismuseon ja Hämeen linnan lisäksi Museo Militaria, Vankilamuseo sekä Museoravintola Hämeen linna.

– Linnanniemen alueen kehittämistyötä on tehty toimijoiden kesken jo pitkään, mutta se on painottunut enemmän museosisältöihin. Nyt haemme erityisesti lisää ”arkista liikettä” alueelle, kuvailee Hämeen linnan indententti Mari Vaden.

– Haastavin asiakasryhmämme on paikalliset asukkaat, Hämeen linnan palvelukoordinaattori Terhi Kiskonen lisää. – Vaikka linna sijaitsee vain kilometrin päässä ydinkeskustasta, on se monien mielestä liian kaukana. Onkin tärkeää miettiä, miten Linnanniemi saataisiin yhdistettyä – niin mielikuvatasolla kuin fyysisestikin – Hämeenlinnan keskustaan?

——————————————————————————————————————————————————————————–

Haluatko mukaan Linnanniemen kehitystiimiin?

Etkö päässyt osallistumaan infotilaisuuteen? Onko sinulla tahtoa kehittämiseen mutta olet vielä tiimiä vailla? Vai onko sinulla kasassa sopiva porukka, mutta ei työstettävää ideaa?

Ei hätää – tiimeihin ilmoittautuminen jatkuu aina 21.3. pidettävään sparrauspäivään asti!

Ilmoittaudu Anastasialle mahdollisimman pian, niin hän ohjaa sinut kiinnostustasi parhaiten vastaavaan tiimiin tai ideasparraajan puheille.

Seuraavat Linnanniemen alueen kehittämisteeman tapahtumat:

Sparrauspäivä 21.3. klo 9-12 Innopark (Vankanlähde 7, tila Tilia)

Sparrauspäivässä Hackathon-tiimeillä on mahdollisuus esitellä luonnoksensa ja saada palautetta sparraajilta sekä tuomariston jäseniltä.

Päätöstilaisuus 28.3 klo 12-16 Museo Militaria, tykkihallissa (Vanhankaupunginkatu 19)

Päätöstilaisuudessa tiimit esittelevät työnsä tulokset ja tuomarit valitsevat voittajatiimin. Keskustelu ehdotusten konkretisoimisesta ja seuraavista askelista jatkuu.

Kirjoittaja

 • Linnan Kehitys Oy

  blogi

  010 524 3261

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina