Linnan Kehitys käy innolla uuteen kiinni

Julkaistu 05.01.2018

Linnan Kehityksen kulunut vuosi on ollut tapahtumarikas ja täynnä monia yksittäisiä onnistumisia. Myllerryksiltäkään ei ole vältytty. Uusien, selkiytyneiden suuntaviivojen ohjaamana voidaan kuitenkin suunnata luottavaisesti tulevaan vuoteen.

– Vuosi on pitänyt sisällään monenlaisia muutoksia ja käänteitä, kuten tähän työhön tyypillisesti kuuluukin, kertoo Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki.

– Meidän pitää olla suunnitelmallisia ja systemaattisia omassa tekemisessä, mutta silti toisella kädellä varata aikaa poikkeamisille ja suunnanmuutoksille sekä tilaa uusille ajatuksille ja ideoille.

Käen mukaan taloudessa on ollut havaittavissa selvä käänne parempaan, mikä näkyy aiempaa myönteisempänä ja rennompana ilmapiirinä yritysten keskuudessa.

– Yritykset ovat lähteneet kehittämään uusia asioita selvästi edellisiä vuosia innokkaammin. Alkavana vuonna toimeliaisuus toivottavasti kasvaa entuudestaan, mikä lisää myönteisiä uutisia ja ilmapiiriä toimintaympäristössämme.

Tapahtumat lisäävät vetovoimaa

Hämeenlinnassa järjestettiin viime vuonna satoja erikokoisia tilaisuuksia ja tapahtumia.

Kesän suurin spektaakkeli monien mielestä oli tietenkin Guns N´ Rosesin konsertti Kantolan tapahtumapuistossa, joka toi kaupunkiin liki 55 000 vierailijaa.

– Mitä enemmän täällä käy vierailijoita, sitä enemmän se tuo alueelle rahaa ja lisää kaupungin tunnettuutta. Tapahtumat vaikuttavat välillisesti myös kaupungin vetovoimaan uusien potentiaalisten asukkaiden tai alueelle sijoittuvien yritysten silmissä.

– Kun puhutaan tapahtumien monipuolisesta vierailijavolyymista, niin puhutaan paljon muustakin kuin pelkästään Kantolasta, Käki muistuttaa.

– Esimerkiksi keväällä nelipäiväiset Sulasolin Laulu- ja soittojuhlat kokosivat Hämeenlinnaan lähes 3 000 kuorolaulajaa eri puolilta maata. Kesällä partiolaisten Johtajatulet 2017 –tapahtuma toi Evon retkeilymaisemiin yli 2000 osallistujaa ja monia Suomen kärkipuhujia.

Tapahtumayhteistyö partiolaisten kanssa jatkuu tulevana kesänä Kliffa 2018 –tapahtumassa, jonka odotetaan houkuttelevan paikalle yli 6000 osallistujaa.

– Tapahtuma ei ehkä näy niin selkeästi kantakaupungin katukuvassa, mutta heijastuu sitäkin voimakkaammin Lammin alueen elinvoimaisuuteen.

Käki korostaa, että Linnan Kehitys ei ole itsessään tapahtumajärjestäjä. Tämä tuntuu monelta hämeenlinnalaiselta toisinaan unohtuvan.

– Tehtävämme on tehdä tapahtumia tunnetuksi kaupungissa niin, että siitä hyötyisi mahdollisimman moni osapuoli, auttaa nykyisiä tapahtumajärjestäjiä onnistumaan entistä paremmin sekä mahdollistaa uusien erityyppisten tapahtumien järjestäminen kaupungissa.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi markkinointiyhteistyötä, jonka tavoitteena on lisätä kävijämääriä, laajentaa tapahtumien volyymia tai nostaa tapahtuma uutiskynnyksen yli sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Hieno esimerkki tästä on Guido van Heltenin Upeart17 -kaupunkitaidefestivaalissa Kantolan siiloihin toteuttama muraali, joka hankki näkyvyyttä somessa huikeita määriä myös kansainvälisellä tasolla.

– Tapahtumat ovat tärkeä osa kaupungin elinkeinopolitiikkaa, koska niiden taloudelliset vaikutukset heijastuvat suoraan aluetalouteen ja paikallisten yrittäjien laariin – oli kyseessä sitten pikkukioski tai isompi toimija.

Sijoittumisrintamalta toiveissa isoja onnistumisia

Linnan Kehityksen sijoittumispalvelut ojentavat auttavan kätensä kohti Hämeenlinnaan sijoittumista harkitsevia yrityksiä.

– Sijoittumispalveluiden kautta kaupunkiin saatiin viime vuonna yli 30 uutta toimijaa ja noin 160 uutta työpaikkaa. Yhtiön sijoittumispalveluita on kehitetty systemaattisesti vasta parin vuoden ajan ja töitä tehdään edelleen melko pienillä resursseilla. Viime vuonna pyristeltiin vielä pois taantuman jaloista, joten nämä seikat huomioiden luvut ovat selkeä merkki onnistumisesta, Käki pohtii.

Sijoittumishankkeet eivät toteudu hetkessä, vaan voivat pisimmillään kestää jopa useamman vuoden.

– Pinnan alla tehdystä pitkäjänteisestä työstä pulpahtelee pinnalle yksittäisiä onnistumisen hetkiä yhä useammin. Uskon vahvasti, että tänä vuonna saadaan sijoittumispuolelta vielä paljon isoja uutisia, jotka tuovat mukanaan merkittävän määrän uusia työpaikkoja kaupunkiin.

– Sijoittumispalvelut ovat haastava toimiala, joka vaatii organisaatioltamme monipuolista asiantuntijuutta. Yritysten kanssa on kyettävä keskustelemaan tasavertaisesti juuri niistä asioista, jotka ovat heidän yritykselleen ja toimialalleen oikeasti oleellisia, liittyivät ne sitten kaavoitukseen, työvoimalainsäädäntöön, tilateknisiin asioihin tai vaikka yrityksen työntekijöiden perhepäivähoitopaikkojen tarpeisiin.

I-laakso ja Asemaranta vuoden onnistumistarinoita

Viime vuonna käynnistyi Hämeenlinnan kaupungin, Linnan Kehityksen ja Liikenneviraston yhteinen kehittämishanke I-laakso2030, jonka tavoitteena on houkutella Iittalaan lisää niin asukkaita, yrittäjiä kuin vierailijoitakin. Käki näkee hankkeessa paljon menestystekijöitä.

– Iittalalla on takanaan pitkä historia merkittävänä matkailu- ja taidepaikkakuntana ja jo valmiiksi vahva, globaali brändi. Paikkakunta on kärsinyt markkinamuutosten tyrskyissä taantumasta, ja hankkeen tarkoituksena on nostaa Iittala uuteen kukoistukseen.

– Käytännön tekeminen on lähtenyt hyvin käyntiin ja ensimmäinen konkreettinen etappi on kesäkuussa avattava Iittalan taideasema. Yksi hankkeen voimavaroista on valtavan hyvä yhteistyö kaupungin, asukkaiden ja paikallisten yritysten kesken. Jatkossa onnistunutta hankemallia voidaan mahdollisesti hyödyntää myös muidenkin pitäjien kehittämiseen.

Toinen konkreettinen esimerkki yhdessä tekemisen voimasta on Asemaranta-hanke, jossa on mukana Hämeenlinnan kaupungin ja Linnan Kehityksen lisäksi YIT sekä Osuuspankki.

Hanke on lähtenyt loistavasti liikkeelle ja asuntojen varausaste on korkea, ennen kaikkea siinä kohderyhmässä mitä tavoiteltiinkin, eli muualta muuttavien osuudessa.

– Suunnittelu onnistui niin visuaalisesti kuin kohderyhmä- ja mediavalinnoiltaan. Tällaista yhteistyötä meidän tulisi tehdä entistä enemmän!

Mikään ei ole ikuista paitsi muutos

Vuoden 2017 aikana on tapahtunut paljon erilaisia uudistuksia, jotka ovat haastaneet Linnan Kehityksen toimintaa monella tasolla.

– On ollut konsernirakenneuudistus, uusi kaupunginvaltuusto, yhdeksän uutta jäsentä yhtiön hallituksessa ja hiljattain vahvistettu uusi kaupunkistrategia, joka vaikuttaa vahvasti alkavan vuoden tekemiseemme, Käki luettelee.

– Tässä vaiheessa on hyvä pohtia ja kyseenalaistaa omaa toimintaamme, se auttaa ravistelemaan turhiksi käyneet rutiinit ja toimintatavat pois.

Pohdittavaa on paljon: Mitä asioita tehdään ja miten? Ja erityisesti miksi? Onko tekemisestä oikeasti hyötyä kaupungille ja sen asukkaille? Mitä tapahtuisi, jos näitä asioita ei tehtäisi, tai tehtäisiin eri tavalla?

– Tämä työ vaatii herkkiä antureita ja jatkuvaa vuorovaikutusta eri toimijoiden kesken. Toisaalta olemme aina valmiina muuttamaan suuntaa ja painopisteitä, jos siihen on tarvetta.

Käki myöntää, että kuluneen vuoden jälkeen on ollut syytä myös vilkaista peruutuspeiliin ja miettiä, mitä olisi voinut tehdä toisin tai paremmin.

– Muutosten myötä henkilöstöresurssit ovat pienentyneet, mikä on luonut yhtiöön epävakautta ja epävarmuutta sekä jättänyt ilmaan suuria kysymysmerkkejä. Alkavana vuonna keskitymme toiminnan vakauttamiseen myllerrysten jäljiltä ja panostamme erityisesti esimiestyöhön sekä henkilöstön tiimiyttämiseen. Läpikäymme muutoksia yhdessä, jotta ymmärrys tulevista suuntaviivoista saadaan samalle kartalle.

Linnan Kehityksen rooli asiantuntijana ja auttajana julkisen ja yksityisen sektorin välillä on usein haastava, ja sen rajat monesti häilyviä. Yhtiö on saanut oman osansa kaupunkilaisten kritiikistä.

– Työmme on maratonjuoksua, esteiden poistamista, pelinrakentamista ja torjuntavoittoja. Teemme paljon työtä, joka ei varsinaisesti näy päälle päin, mutta jonka puuttuminen heijastuisi pitkällä tähtäimellä esimerkiksi kaupungin työttömyysasteeseen tai moneen muuhun elinkeinoelämän sektoriin. Jos yritykset eivät koe, että Hämeenlinnassa on hyvät toimintaedellytykset ja ilmapiiri, niin ne kääntävät katseensa nopeasti muualle.

Käki lähettää terveisiä Hämeenlinnan asukkaille, yrittäjille ja poliittisille päättäjille.

– Pyrimme tekemään toimintaamme koko ajan läpinäkyvämmäksi. Luottakaa meihin, kyllä me tiedämme, mitä teemme – ja olemme siinä oikeasti tosi hyviä!

Kirjoittaja

  • Linnan Kehitys Oy

    blogi

    010 524 3261

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina