Linnanniemen kehittämiseen saatiin runsaasti toteuttamiskelpoisia ehdotuksia

Julkaistu 11.04.2018

HämeHACKin ensimmäinen kierros on saatu päätökseen. Tammikuussa käynnistyneen Linnanniemen alueen kehittämiskilpailun voittajaksi valittiin tuomariston yksimielisellä päätöksellä Stellarionin ehdotus Hämeen linnan virtuaalisesta historiapolusta.

Valintakriteerit oli jaettu neljään kategoriaan: ratkaisun innovatiivisuus, toteutettavuus, hyödyt ja vaikuttavuus sekä kustannukset ja rahoitus. Innovatiivisuudella haettiin erityisesti muualla keksittyjen asioiden yhdistämistä Hämeenlinnan ympäristöön uudella tavalla. Toteutettavuuden näkökulmasta pohdittiin, kuinka helppoa ja nopeaa ratkaisun toteuttaminen on ja pystyykö ratkaisun kehittänyt tiimi olemaan mukana toteuttamisessa. Minkälaista osaamista tai esimerkiksi hallinnollisia ja poliittisia päätöksiä ratkaisun toteuttaminen edellyttää?

Hyötyjen ja vaikuttavuuden osalta mitattiin sitä, kuinka paljon ratkaisusta on odotettavissa hyötyä sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä ja toisaalta tuottoa ratkaisun hyödyntäjälle. Neljännen kriteerin kohdalla arvioitiin, kuinka paljon investointeja ratkaisuun tarvitaan ja miten rahoitus olisi järjestettävissä.

– Haimme ensisijaisesti mahdollisimman valmiiksi mietittyä ja kattavaa kokonaisuutta. Raadin tehtävä ei ollut helppo. Tiimien esitysten aiheet tukivat toisiaan ja menivät lomittain useassa kohdassa, kertoo käytännön toteutuksesta vastanneen Hackmakerin Timo Rainio.

Näe – Koe – Tykkää – Jaa – Linnanniemi

Alun seitsemästä joukkueesta finaalissa esiteltiin yhteensä neljän tiimin työt. Tuomaristo totesi kaikissa olevan huomattavasti potentiaalia konkreettisiksi toteutuksiksi.

Voittajaksi valikoituneen Stellarionin ratkaisu oli tuomariston mielestä uudenaikainen, elämyksellinen ja nopeallakin aikataululla toteuttamiskelpoinen.

– Ratkaisu oli jo pitkälle konseptoitu ja sen hyödyt sekä Hämeenlinnan asukkaille että vierailijoille ovat helposti todennettavissa, Rainio pohtii.

Stellarionin esityksessä Hämeen linnan historia herätetään henkiin lisätyn todellisuuden keinoin kännykkäsovelluksen avulla. Lisäksi ratkaisuun kuuluu paikkatietoon perustuva virtuaalinen kartta, jonka avulla kaupunkia – ei pelkästään Linnanniemen aluetta – ja sen historiallista ulottuvuutta voi tutkia eri puolilla kaupunkia kulkiessaan. Sovellus on käyttäjälle ilmainen ja nopeakäyttöinen.

Trio Linnan työssä Linnanniemi esiteltiin elämysten olohuoneena, joka tarjoaa ohjelmaa four seasons –ajattelun mukaisesti ympäri vuoden – kestävän kehityksen, käsityöläisyrittäjyyden ja vastuullisen matkailun hengessä. Tiimi näkisi Linnanpuistossa muun muassa pääsiäiskokkoja ja pop up –kahviloita, kesällä trendin aallonharjalla porskuttavia suppailutapahtumia, syksyllä sadonkorjuujuhlia, kynttilävaelluksia ja talvisin vaikkapa potkukelkkaralleja tai jääveistoskilpailuja sekä luistinradan, jonka voisi kevään tullen muuttaa rullaluisteluradaksi.

Moguleiden mielestä Linnanniemen alueen kapasiteetista on käytössä tällä hetkellä vain noin 10 % ja Linnanniemen veden läheisyyttä ei ole hyödynnetty läheskään tarpeeksi.

He panostaisivat erityisesti ilmiömatkailuun sekä ranta-alueen kehittämiseen ja toisivat sinne esimerkiksi laiturikahviloita, lautta- ja vesitaksiliikennettä sekä kelluvan camping-alueen. Moguleitten ehdotuksessa Linnanniemelle rakennettaisiin yhteinen strateginen visio 2030, jonka tavoitteisiin kaikki alueen toimijat sitoutuisivat. He näkivät Linnanniemen jatkossa myös yhtenä merkittävänä alueellisena työllistäjänä.

HAMK Työelämäpalvelut -tiimin Elämyspolku kulkee sekä konkreettisena reittinä pitkin Linnankatua kohti Linnanniemeä että digitaalisena versiona kulkijansa kännykässä. Konkreettisen polun varrelta löytyy oppaita, tarinoita ja toiminnallisuutta ja se on saatavilla erilaisten tapahtumien sekä tempausten yhteydessä. Digitaalinen polku pohjautuu HAMK:n jo olemassa olevaan, DIGITRAIL hankeessa kehitettyyn mobiilisovellukseen ja se elävöittää reittiä Linnanniemeen virtuaalisuuden sekä rikastetun todellisuuden elementtien avulla – jotka tiimi toteuttaisi yhteistyössä Stellarionin kanssa. Samalla se kerää yhteen kaikki keskeiset palvelut, tarjoukset ja aukioloajat koko Hämeenlinnan alueelta ja edesauttaa palveluiden löytämistä niin vierailijoiden kuin asukkaidenkin keskuudessa.

Voittajaratkaisu rahoitusta vaille valmis toteutukseen

Stellarionin tahtotila tuoda ratkaisu toteutukseen on kova ja jatkokeskustelut Linnanniemen alueen toimijoiden kanssa ovat jo käynnissä.

– Etsimme parhaillaan toteutukselle rahoitusta. Jos rahoitus onnistuu, saamme tarvittaessa valmista jo elokuun keskiaikafestivaaleille mennessä, Stellarionin Pihla Rostedt lupaa.

Keskustelua jatkotoimenpiteistä, mahdollisista tiimien rajat ylittävistä yhteistyökuvioista sekä erilaisista rahoitusmahdollisuuksista jatketaan Stellarionin lisäksi myös muiden tiimien kesken.

– Esityksissä on huikeaa potentiaalia, kunpa kaikki ideat saataisiin nivottua yhteen, totesi HämeHACK-hankkeen projektipäällikkö, Linnan Kehityksen Anastasia Kanervisto.

– Työ ei lopu tähän, vaan teemme kaikkemme, jotta ratkaisuja saataisiin vietyä mahdollisimman paljon myös käytäntöön.

HämeHACK jatkuu toukokuussa uuden ajan asumisen sekä aktiivisen kaupungin teemoilla.

Seuraavan ideakierroksen aloitustapaaminen järjestetään 21.5. LUE LISÄÄ

Kirjoittaja

  • Linnan Kehitys Oy

    blogi

    010 524 3261

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina