Nuorisotyöttömyys nollaan

Julkaistu 06.06.2018

Yritys- ja yhteysmanagerin päivittäinen työ Linnan Kehityksellä on todellista moniottelijan työtä. Yksi keskeinen osa sitä on osaltaan edistää Hämeenlinnassa seudullisen Ketterimmät – työllisyysohjelman tavoitteita. Niistä yksi erinomaisesti yrityksiä ja elinkeinoelämää sekä nuoria työnhakijoita koskettava tavoite on nuorisotyöttömyyden painaminen nollaan Hämeenlinnan seudulla vuoteen 2025 mennessä.

Kuluneeseen viikkoon osui oppilaitosten päättäjäisiä. Lukuisat opiskelijat saivat käteensä tutkintotodistuksen ammatillista opinnoista. Onnittelut kaikille valmistuneille! Opinnot ovat tärkeä osa oman osaamisen kehittämisessä. Tulevaisuudessa meidän pitää varautua yhä enemmän elinikäiseen oppimiseen ja tutkintojen päivittämiseen.

”Tavoite on nuorisotyöttömyyden painaminen nollaan Hämeenlinnan seudulla vuoteen 2025 mennessä.”

Tärkeä askel kaikille nuorille on ensimmäisen työpaikan saaminen. Ensimmäisen työpaikan suhteen, kuten ei muutenkaan, ei kannata olla turhan kranttu. Työ on aina tärkein askel oman arjen toimeentulon suhteen. Lisäksi työ tekijäänsä opettaa ja avaa väyliä eteenpäin elämässä.

Omassa työssä kulunut viikko oli todellista nuorten työllistymisen edistämistä. Sain olla mukana miettimässä yrittäjyyden ja liiketoiminnan näkökulmaa HAMK:n ja meidän yrityskehitystiimin vetäjän kanssa. Rakensimme yhdessä Nordic Business Forumin yhteyteen Bisnestä Korkeakoulukeskuksessa -tapahtumaa. Tapahtumassa on vahva b2b-funktio ja toisaalta opiskelijoiden tulevaisuuden busineksiin liittyvä tulokulma. Tapahtuma kokoaa syyskuun lopulla opiskelijoita ja yrityksiä yhteen Hämeenlinnassa korkeakoulukeskuksessa.

Yksi osa-alue työssäni on välillisesti kohdata rahoitusalan yrityksiä ja toimijoita. Meillä oli erinomainen keskustelu esimerkiksi Nordean yrityksiä palvelevista toiminnoista vastaavan yksikönjohtaja Kaisa-Leean Poussan kanssa. Hämmästyttää aina, kuinka suuri osa rahoituslaitosten nykyisistä palveluista on ihan puhdasta yritysten sparrausta. Tämä kannattaa yrittäjyyttä pohtivien nuorten ja vanhempienkin yrityksen perustamiseen tähtäävien tiedostaa.

Nuoria ja muita työnhakijoita palvelevat sähköiset alustat olivat aiheena, kun Ketterimmät -ohjelman työryhmä aloitti työskentelyn. Mukana oli toimijoita Hämeenlinnan kaupungilta, Janakkalan ja Hattulan kunnista sekä alueen oppilaitoksista. Itse toin mukaan tapaamiseen yritysten- ja elinkeinoelämän näkökulmaa. Pääsimme hyvin alkuun ja otimme tehtäviä sparrattaviksi organisaatiossamme ja sidosryhmien kesken. Työ etenee ja yhteistyötunnelmat ovat hyvät.

”Tavoite on palvella yrityksiä, opiskelijoita ja työnhakijoita seutukunnalla paremmin kuin missään muualla.”

Mielenkiintoinen yhteistyö polkaistiin käyntiin myös Hämeen Setlementin kanssa. Kansainvälisten osaajien ja yritysten tarpeet kohtaavat varmasti ja tulemme tehostamaan yhdessä kansainvälisten osaajien yrittäjyyttä ja sijoittumista työelämään. Varsinkin ulkomaankauppaa tekeville ja sitä aloittaville yrityksille kansainväliset osaajat ovat mahdollisuus, jota ei kannata sivuuttaa. International Talents In Kanta-Häme hanke kuuluu myös verkostoon tiivisti.

Ohjaamolla Veera ja kumppanit olivat polkaisseet pystyyn hienon nuorten rekrytapahtuman nimeltä TÖIHIN. Olin mukana Linnan Kehityksen yrittäjyyteen liittyvällä pisteellä. Pelasimme nuorten kanssa ns. ideapeliä. Parhaiden ideoiden esittäjille annoin yhteystiedot tahoille, jotka voivat yrittäjyyden alkutaipaleella meidän lisäksi auttaa. Uusyrityskeskus ja Linkroom, toivottavasti saamme näistä nuorista talenteista uusia asiakkaita ja syntyy uutta liiketoimintaa sekä yrityksiä. TÖIHIN tapahtumassa oli hienosti mukana yrityksiä ja mikä tärkeintä; nuoria kävi tapahtumassa yli 100!

Viikon varrella oli monta muutakin tapaamista ja keskustelua, joissa edistimme nuorten työllistymistä ja toimme yritysten tarpeita esille. Tällä viikolla meno jatkuu samanlaisena. Työllistämiseen ja yrittäjyyteen liittyvät teemat eivät lomaile, vaan ne ovat mukana tekemisessämme päivittäin vuoden ympäri.

”Tavoitte on tehdä Hämeenlinnasta ja seutukunnasta nuorisotyöttömyyden osalta nollaseutu ja yrittäjyyden osalta tästä mallikaupunki!”

Kirjoittaja, Marko Ahtiainen on Linnan Kehityksen yritys- ja yhteysmanageri sekä työllisyysagentti. Tässä blogisarjassa Marko nostaa jatkossa pöydälle kasvun, yrittäjyyden ja työllisyyden hoidon kuumia puheenaiheita. Kansikuva © Nealeksandra Photography / www.nealeksandra.com

Kirjoittaja

  • Marko Ahtiainen

    Yritys- ja yhteysmanageri

    +358 (0) 50 301 9009

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina