Omistajanvaihdosten sääilmiöt

Julkaistu 24.05.2016

Tsunami

Suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymistä on kuvattu yrityskauppojen kannalta tsunamiksi. Tsunamia ei kuitenkaan taida tulla, veikkaan pikemmin isoa aaltoa, joka jakautuu pidemmälle ajalle. Tämä siksi, että yrittäjälle eläkeikä ei ole sama asia kuin palkansaajalle ja työtä vähennetään tai yritystoiminnasta luovutaan kokonaan vaihtelevasti. Syitä yritystoiminnasta luopumisen ajankohdalle on monia: elämäntavasta ei haluta luopua ja yrittäminen on osa arkirutiineja, yrittäminen on osa omaa persoonaa ja ulkoista kuvaa, virtaa riittää jatkaa, luopumista ei koeta taloudellisesti hyvänä ratkaisuna, yritystoiminta ei ole myytävissä tai sille ei ole tiedossa ostajaa… Edellinen lista syntyi nopeasti ja on puutteellinen, luopumiseen liittyvät seikat ovat monet ja yhtä värikkäät kuin elämä yleensäkin.

Jäävuoren huippu

Suomeen on perustettu yrityspörssejä, joista Suomen Yrittäjien Yrityspörssi näyttää muotoutuvan valtakunnalliseksi ja käytetyksi kanavaksi. Yrityspörsseistä ei kuitenkaan saa kokonaiskuvaa vireillä olevista yrityskaupoista, siellä näkyy vain jäävuoren huippu. Yrityksestä luopuminen on monelle asia josta ei haluta julkista. Ehkä ei haluta turhia kysymyksiä, joskus tunteitakin herättävän asian suhteen tai asiaa ei haluta kilpailijoiden tietoon. Mahdollisia työntekijöitä, asiakkaita ja tavarantoimittajiakaan ei haluta hermostuttaa ennen kuin omistajanvaihdos on kunnolla suunniteltu. Usein yritys myydään ilman suurempaa näkyvyyttä asiantuntijoiden avustuksella.

Liikkeelle poutasäällä

Yrityskauppa vie usein vuosia ja viisikin vuotta vierähtää nopeasti. Miltei aina on kuitenkin kiire ja aika vähissä siinä vaiheessa kun asiaa aletaan viemään käytäntöön.

Yrityskauppa on monelle ainutkertainen ja siksi siihen pitää perehtyä erikseen. Keskustelu asiasta kannattaa aloittaa ajoissa, jotta saa prosessin liikkeelle. Hyvä olisi löytää joku luotettava taho ensimmäiseksi keskustelukumppaniksi, vaikka omasta pankista tai tilitoimistosta.

Maksullista ja maksutonta apua löytyy, jos vain on aktiivinen. Linnan Kehitys järjestää maksuttomia ja luottamuksellisia klinikoita, joissa hahmotetaan kokonaisuutta ja määritellään askelmerkkejä. Samalla päästään kartalle siitä mihin asioihin kannattaa ostaa ulkopuolista apua. Palvelun tavoitteena on auttaa prosessi liikkeelle ja turvata toimivan liiketoiminnan jatkuminen. Klinikoita järjestetään tapauskohtaisesti ja niitä kannattaa tiedustella jatkuvasti.

Menestystä pohdintoihin.

Kirjoittaja

 • Timo Kärkkäinen

  Yrityskehittäjä

  +358 (0)50 336 7872

Jaa LinkedInissä

1 kommentti

 • Lassi Mäkinen sanoo:

  Mitään suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymiseen liittyvää tsunamia ei ole tulossa. Jo 1990-luvulla julkisuudessa väitettiin, että lähivuosina on tulossa kymmenien tuhansien yrityskauppojen suma. Sellaista ei tullut.

  Syynä tähän valheelliseen tiedonvälitykseen on Suomen Yrittäjien Yrityspörssi. Järjestö mainostaa palveluaan ilmaiseksi lehdistöä hyväksikäyttäen. Suomen Yrittäjät ei saisi edes harjoittaa tällaista liiketoimintaa, koska se toimii verottomasti yleishyödyllisyyden perusteella.

  Miksi mitään tsunamia ei ole tulossa?

  Ensinnäkin yrittäjät eivät voi jäädä eläkkeelle, koska he ovat maksaneet liian pieniä YEL-maksuja. Muutaman sadan euron eläke ei riitä edes ruokaan ja asuntoon.

  Toiseksi, suuri osa suomalaisesta yrityskannasta on sellaisia, ettei niitä kukaan halua ostaa.

  Sitä paitsi, on aivan järkevää, että eläkeläiset toimivat yrittäjinä. Sen sijaan, että nykyisin houkutellaan nuoria vastavalmistuneita yrittäjiksi, pitäisi houkutella palkkatyöstä eläkkeelle jääviä perustamaan yrityksiä. Heillä on aikaa, rahaa ja kokemusta. Toimettomuus tylsistää mutta yrittäminen antaa virikkeitä. Iäkkäät ihmiset palkkaavat nuoria avukseen, koska eivät jaksa tehdä kaikkea itse.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina