Iittalan taideasema

portti pitäjän vahvuuksiin

Hämeenlinnan Iittalaan rakennetaan Suomen ensimmäinen teemallinen rautatieasema, Iittalan taideasema. Iittalan naivistisen taideaseman rakennustyöt on aloitettu keväällä 2018 ja avajaisia juhlitaan lauantaina 9.6.2018.

Uusi asema ilmentää Iittalaa käsityön, muotoilun ja taiteen kylänä sekä toimii jatkossa pitäjän käyntikorttina tarjoten silmänruokaa myös kaikille Iittalan ohi junalla matkustaville.

Taideasema on Suomessa kokonaan uudenlainen konsepti, sillä se toteutetaan laajan paikallisen yritys- ja yhteisöverkoston yhteistyönä. Pilottiaseman mahdollistavat Liikennevirasto, Linnan Kehitys Oy sekä Hämeenlinnan kaupunki.

Tutustu Taideaseman toteutussuunnitelmaan

Paikallisen osaamisen taidonnäyte

Taideasema muodostuu kolmesta osatekijästä: asemaseisakkeelle rakennettava taidekatos, asema-alueen viherrakentaminen sekä taideympäristö. Uusi katos lisää aseman käyttömukavuutta ja tarjoaa sääsuojan lisäksi visuaalisia virikkeitä naivistisen taiteen muodossa. Asema-alueen viihtyvyyttä parannetaan viherrakentamisella ja naivistisen taiteen ulkonäyttelyllä.

Katoksessa käytetään SSAB:n Hämeenlinnassa valmistettuja ja säänkestäviä COR-TEN®-teräsmateriaaleja. Toinen katoksen päämateriaaleista on lasi, tietysti, lasipitäjässä kun ollaan. Iittalassa on kivenkovaa käsityöosaamista ja Kalvolan graniitti on löytänyt aiemmin paikkansa muun muassa eduskunnan lisärakennuksesta. Kolmanneksi materiaaliksi valikoitui luonnollisesti siis kivi.

Taidekatoksen design, insinöörisuunnitelmat sekä alueen vihersuunnitelma ovat paikallisten yritysten käsialaa. Asema-alueelle sijoitettavat taideteokset tulevat Naivistit Iittalassa -taiteilijoilta. Lisäksi asemalla tullaan toteuttamaan ensi kesänä paikallisen yrityksen tuottama pilottikokeilu, jossa asemalle tuodaan virtuaalimaailman elementtejä kännykkäsovelluksen avulla.

Portit Iittalaan

Iittalan taideasema on osa Iittalan i-laakso 2030-kasvuohjelmaa, jossa asukkaat, yritykset ja kaupunki yhteistyössä etsivät keinoja ja käynnistävät Iittalan kasvua tukevia toimenpiteitä. Kasvuohjelman tavoitteena on houkutella Iittalaan lisää niin asukkaita, yrittäjiä kuin vierailijoitakin.

Sisääntuloväylät ovat tärkeitä pitäjämielikuvan muodostumiselle. Junalla saapumisen lisäksi jatkossa tullaan kiinnittämään huomiota myös autoilijoiden reittiin moottoritieltä Iittalaan.

Iittalalla on vahva, kansainvälisesti tunnettu brändi ja Iittalan lasitehtaalla sekä Lasimäellä vierailee vuosittain 100.000 vierasta. Naivistit Iittalassa –kesänäyttely kokoaa joka kesä 20.000 vierasta Suomesta ja ulkomailta.

Lisätietoja:

Pia Niemikotka
Kehittäjä; yritys- ja kaupunkikehityspalvelut
Linnan Kehitys Oy
puh. 040 868 2087
pia.niemikotka@linnan.fi

Linnan Kehitys Oy kiittää kaikkia Iittalan taideaseman suunnitteluun ja toteutukseen jo tähän mennessä osallistuneita tahoja:

Liikennevirasto, Hämeenlinnan kaupunki, Naivistit Iittalassa –säätiö, Naivistit Iittalassa –taiteilijat, Yhteiskuntataiteilija –hanke, Ramboll, 3A Consulting Oy, Arkkitehtitoimisto Planko, HAMK, Maisemasuunnittelu Sundman, Linnaseutu ry, Iittalan yhtenäiskoulu, Kalvolan Isku ry, Stellarion Oy, Iittalan Omakotiyhdistys ry, SSAB, Hämeen ELY-keskus, Sitowise, Ruukki Construction, Konepaja M.Juselius Oy ja T.Haavisto Oy.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina