Tori taipuu moneksi – Reskan jalankulkijamäärät kasvussa

Julkaistu 11.10.2018

Hämeenlinnan torin vilkas tapahtumakesä on osoittanut, että tori kykenee uudistumaan ja taipumaan perinteistä poikkeaviin tapahtumiin. Tapahtumatäyteinen kesä heijastuu myös kävelykatu Reskalle, jonka kuukausittaiset jalankulkijamäärät ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna.

Touko-elokuun aikana Hämeenlinnan torilla järjestettiin erilaisia tapahtumia yli 60 päivänä, mikä tarkoittaa jopa noin neljää tapahtumaa viikossa.
– Tänä kesänä torilla on ollut perinteisten markkinoiden lisäksi monia uusia, erilaisia ja eri kohderyhmille suunnattuja tapahtumia. Hyviä esimerkkejä torin uudenlaisista käyttömahdollisuuksista ovat muun muassa Minitaidefestarit ja harrasteajoneuvojen kokoontumiset, jotka kasvoivat kesän aikana liki sadan auton laajuiseksi tapaamiseksi, kertoo Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier.

Toukokuussa torille veti väkeä uuden leikkipaikan avajaiset ja seurakunnan kanssa yhteistyössä toteutettu ulkojumalanpalvelus, josta aiotaan tehdä jatkossa vuosittainen helatorstain perinne. Leikkipaikalla on riittänyt vilinää läpi kesän.
– Uudet tapahtumat saivat ihmisiä liikenteeseen ja keräsivät positiivista palautetta, mikä kertoo siitä, että niitä mahtuisi torille enemmänkin, Hagemeier pohtii.
– Myös Syödään yhdessä –tapahtuman sekä Street Food Fiestan kaltaisten ruokateemojen suosio tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Torin leikkipaikan avajaiset toukokuussa vetivät paikalle väkeä.

Säännöllinen seuranta antaa suuntaviivoja toiminnan kehittämiselle

Reskan jalankulkijamääriä on mitattu toukokuusta 2017 lähtien, joten kesävierailijaliikenteestä on saatavilla nyt ensimmäistä kertaa vertailukelpoista dataa.
Viime kesän vilkkain päivä oli Wanaja Festival –viikonlopun lauantai 7.7., jolloin Reskalla kulki 9667 henkilöä. Myös kesän uutuustapahtuma, Mellakka Festival, näkyi positiivisena piikkinä kävijätilastoissa. Huomioitavaa on, että tapahtumat vilkastuttavat liikennettä jopa 2-3 päivää ennen ja jälkeen varsinaisen tapahtuma-ajankohdan.
Tänä vuonna Reskalla on kulkenut noin 1,17 milj. kävijää syyskuun loppuun mennessä, joten vuositasolla kävijämäärän voidaan arvioida olevan noin 1,5 miljoonaa.

Eniten ihmisiä on liikkeellä arkisin lounasaikaan. Viikkotasolla vilkkaimmat päivät ovat edelleen perjantai ja tiistai, jonka kävijämäärät liki tuplaantuvat kuukausimarkkinoiden aikana.
– Kivijalkakauppiaiden kannattaisi entistä tehokkaammin hyödyntää torin markkinoiden ajankohta uusien potentiaalisten asiakkaiden houkutteluun.

Kaupankäynnin kannalta haasteellisia ovat hiljaiset lauantait ja kivijalkaliikkeiden aukioloajat.
– Yritimme keväällä käynnistää kuluttajien toiveesta kokeilun kivijalkakauppojen aukioloaikojen venyttämisestä klo 16 saakka, mutta emme saaneet tarpeeksi innostuneita yrittäjiä mukaan, Hagemeier harmittelee.
– Ajatusta ei ole haudattu, vaan annamme sille uuden mahdollisuuden sopivana ajankohtana. Keskustan piristyminen vaatii sitoutumista niin yrittäjiltä kuin palveluja käyttäviltä asiakkailtakin.
– Toiveena on myös aloite kiekkopysäköintikokeilusta lauantaisin. Sen toteuttamiseksi olisi selkeä yhteistyötilaus yrittäjien ja Hämeenlinnan kaupungin välille.

Reskan kävijämäärätieto palvelee ensisijaisesti kaupunkikeskustan yrittäjiä tai sellaiseksi aikovia, jotka voivat hyödyntää sitä esimerkiksi aukioloaikojen ja henkilöstöresurssien suunnittelussa tai erilaisten markkinointitempausten ajoittamisessa. Kävijädatan vuosittainen seuranta toimii myös kaupunkimarkkinoinnin suunnittelun apuvälineenä sekä julkisen sektorin päätöksenteon tukena.
Kävijälaskentaa ja vuosittaista elinvoimamittausta toteuttavat yhteistyössä Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry ja Linnan Kehitys Oy.

Lisätietoja:
Sari Hagemeier
palvelupäällikkö, Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys ry
sari@kaupunkikeskusta.fi

Mervi Käki
toimitusjohtaja, Linnan Kehitys Oy
mervi.kaki@linnan.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina