Älykäs arki älykkäässä kaupungissa

Tutustu projektiin

1.8.2013 – 30.6.2014 (projekti käynnistyi viiveellä yhtiön henkilömuutoksista johtuen ja toteutusaikaa jatkettiin 4 kk)

Tarkoitus

Esiselvityksen tavoitteena oli selvittää, mitä älykäs kaupunki tarkoittaa yleisesti, keskisuuren kaupungin ja erityisesti Hämeenlinnan näkökulmasta. Vastauksia haettiin seuraaviin kysymyksiin: Millaisia erilaisia ”älykäs kaupunki” –malleja on käytössä kansallisesti ja kansainvälisesti? Millainen on keskisuuri älykäs kaupunki? Millainen on älykäs Hämeenlinna? Mitä älykäs kaupunki tarkoittaa osana HHT –kasvukäytävää? Mitä Älykäs arki tarkoittaa osana älykästä kaupunkia? Mitä kehitystoimenpiteitä tarvitaan?

Tavoitteet

Tavoitteena oli toteuttaa vertaileva selvitys, työpajatyöskentelyä (3kpl) ja haastattelut. Aineistosta luvattiin julkaisu. Esiselvityksellä haettiin yhteistä näkemystä Hämeenlinnan Fiksu kaupunki –konseptista kaupunkipäättäjien, yritysten, kehittäjien ja asukkaiden jatkohyödynnettäväksi.

Tulokset

Johtopäätöksinä projekti esitti seuraavaa: Fiksu Hämeenlinna –konsepti tukee Hämeenlinnan kaupungin kestävää kasvua keskisuuresta kaupungista suureksi kaupungiksi osana HHT -kasvukäytävää. Uusien asukkaiden lisäksi tavoitellaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille, hyvinvointia asukkaille ja säästöjä kaupungille. Fiksu Hämeenlinna –konsepti on toimintatapa, joka korostaa yhdessä tekemistä, älyteknologian hyödyntämistä ja käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Fiksu Hämeenlinna –konseptia toteutetaan kahdella lähestymistavalla:

I Suomen kasvukäytävän (HHT) vision toteuttamiseen osallistuminen aktiivisesti
II Hämeenlinnan Fiksu kaupunki –konseptin kärkiteemoihin keskittyminen seuraavasti:
1) Hämeenlinnan kehittäminen vapaa-ajanvieton vetovoimaiseksi keskukseksi
2) Kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Suomen kärkikaartiin kuuluen
3) Uudenlaiset asumisen konseptit
4) Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kasvattaminen ammatillisen korkeakoulutuksen edelläkävijäkampukseksi.

Keskeiset toimenpiteet

Esiselvitykseen osallistui n.70 henkilöä kohdealueelta. Työpajat toteutettiin yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin ja Suomen kasvukäytävä –verkostohankkeen kanssa. Projekti herätti osallistujia ajattelemaan tulevaisuutta uusista näkökulmista, kokosi smart city –teemasta tietopankin ja asiantuntijaverkoston sekä synnytti potentiaalisia kumppanuuksia jatkotyöskentelyn pohjaksi. Aineistot koottiin julkaisuksi.

Tutustu raporttiin

Rahoitus

Etelä-Suomen EAKR –ohjelma / Päijät-Hämeen liitto

vipuvoimaaEU_rgb_thumb

Yhteyshenkilö

Pia Niemikotka
Yrityskehittäjä
040 868 2087 | pia.niemikotka@linnan.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina