Hämeenlinna kasvukäytävän keskellä

Hämeenlinna sijaitsee Suomen kasvukäytävän keskipisteessä

Helsingistä Hämeenlinnan kautta Tampereelle sijaitsee Suomen kasvukäytävä, joka toimii koko Suomen talouskasvun ja kilpailukyvyn ytimenä. Tällä tiiviillä alueella asuu joka kolmas suomalainen. Kasvukäytävällä sijaitsee 42 % maan työpaikoista ja yli puolet maan yritysten liikevaihdosta tehdään täällä. Hämeenlinna kasvukäytävän keskipisteessä antaa kiistatta edellytykset kasvulle kustannustehokkaasti.

Lue lisää

Suomen kasvukäytävää kehitetään eri teemojen kautta. Näitä teemoja ovat liikenne, logistiikka, asuminen & arki, älyliikenne, maa- ja ilmaliikenne, kilpailukyky ja osaaminen, energiaomavaraisuus, biotalous sekä eurooppalainen korridoriverkosto. Tutustu teemoihin >

Elinkeinojen monipuolisuus on kasvukäytävän merkittävä vahvuus. Toimialojen joukosta nousee muutamia aloja, jotka selkeästi hyötyvät kasvukäytävän nauhamaisesta rakenteesta, sen alueella pendelöivistä massoista (yli 300 000 henkeä ylittää päivittäin yhden kuntarajan), maan vahvimmasta muuttoliikkeestä, nopeasti kasvavista volyymeista ja verkostoitumismahdollisuuksista. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi logistiikka, kauppa, teollisuuden alihankinta ja jatkojalostus, kiinteistö- ja rakennusala kokonaisuudessaan, rahoitusala sekä matkailu. Suomen kasvukäytävä muodostaa yhtenäisen työmarkkina-alueen ja yritysten kannalta yhtenäisen työvoimapoolin.

Visio 2020

Suomen kasvukäytävän visiossa vetovoimainen kasvukäytävä on kärkiosaamisen kasvualusta, suurin työvoimapooli ja kansallisen kilpailukyvyn kivijalka. Kasvukäytävä on energiaomavarainen. Uuden ajan vientivetoinen liiketoiminta syntyy kasvukäytävällä. Tarjolla on vaivatonta liikkumista ja houkuttelevia asumisen mahdollisuuksia eri osissa kasvukäytävää. Suomen kasvukäytävä on Euroopan johtava älyliikenteen kokeilualusta. Lue lisää >

Mitä kasvukäytävä tarkoittaa Hämeenlinnalle?

Hämeenlinnan ehdottomat vahvuudet kasvukäytävällä ovat sijainti keskipisteessä, investointihankkeiden volyymi, työvoiman saatavuus ja pysyvyys, ketteryys ja rohkeus, monipuolinen vapaa-aika, väljyys ja lyhyet välimatkat.

Suomen Kasvukäytävä muodostaa kehyksen kaikelle kehittämistoiminnalle. Kasvukäytävän tuoma luonnollinen kasvu on kaupungin elinvoiman kannalta merkittävä ja saatavat hyödyt ovat mittavat. Kasvukäytäväverkostossa Hämeenlinna kytkee kasvukäytävän päät toisiinsa läheisemmin kuin maantieteellinen etäisyys antaisi olettaa. Verkosto auttaa tiivistämään kuntien välistä yhteistyötä ja helpottaa kaupungin omien kehityshankkeiden nostamista osaksi laajempia kansallisiakin kokonaisuuksia.

Hämeenlinna on mukana kolmessa laajemmassa teema-alueessa: kehittämässä älykästä liikkumista kasvukäytävällä, lisäämässä elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä valituissa kokonaisuuksissa sekä kehittämässä hyvinvointia edistävää kaupunkiympäristöä. Kehittämisalustoina toimivat asemanseutu, Engelinranta, Visamäen korkeakoulukeskus, Moreenin yritysalue sekä vapaa-ajan kehittämisessä Ahvenisto, Aulanko ja Kantolan alue.

Suomen Kasvukäytävä

Sulje

  • Vuorineuvos Kari Neilimo, hallituksen puheenjohtaja, YLE

    "Osaavan työvoiman saatavuus, hyvä infra, laadukas elinympäristö ja kansallisesti ottaen muuta maata pienempi sijaintipaikkariski tekevät Suomen kasvukäytävästä houkuttelevan sijaintialustan vientiyritykselle"

Investoinnit 1,3 miljardia euroa

Hämeenlinna on vahvasti kehittyvä ja kasvava kaupunki. Hämeenlinnan kaupungin ja yksityisten sijoittajien investoinnit vuodesta 2017 vuoteen 2030 ovat yli 1,3 miljardia euroa. Investoinnit pitävät sisällään erilaisia kaupunki- ja aluekehityshankkeita.

Hankkeisiin tarvitaan niin suunnittelijoita, rakennuttajia ja rakentajia kuin käyttäjiäkin. Investointien myötä kaupungin vetovoima ja elinvoimaisuus kasvaa ja näin varmistetaan yritysten menestyminen ja kasvu sekä asukkaiden eli työvoiman saatavuus ja pysyvyys.  

Nyt kannattaa olla eturivissä mukana ottamassa hyöty irti kehittyvistä alueista ja uusista avauksista.

Tutustu aluekehityshankkeisiin

Hämeenlinna vakuuttaa

Kasvava ja kehittyvä Hämeenlinna on yrityksien ja yrittäjien, asukkaiden ja matkailijoiden valinta. Moni kaupunki kehuu sijaintia, mutta Hämeenlinnan kohdalla se pitää tutkitusti paikkaansa (EK-kunta ranking). Kahden tunnin ajomatkan säteellä asuu ¾ suomalaisista. Lähellä ovat siis asiakkaat, alihankkijat, verkostot, työvoima ja koti. Hämeenlinnasta on hyvät yhteydet lentokentille ja satamiin.

Hämeenlinnasta valmistuu vuosittain 1000 opiskelijaa. Vahvuutenamme on, että koulutusorganisaatiot pystyvät tarjoamaan yritysten tarpeista lähtevää koulutusta.

Tutustu Hämeenlinnaan

Hämeenlinna lukuina

Asukkaita 68 000, 15 % väestöstä 0-14 –vuotiaita, 63 % 15-64 –vuotiaita, 22 % 65+ -vuotiaita
Elinkeinorakenne: palvelut 73 %, jalostus 22 %, maatalous 3 %
Suurin työllistäjä Hämeenlinnan kaupunki 3500 henkilöä
Työpaikkaomavaraisuus 100%
Työttömyysaste 12 %
Muuttovoittoinen, sijalla 7/19 maakuntien väestönkasvussa, Muuttovoitto maahanmuutosta
Kesämökkejä 7821 (6.), maatiloja 565 (8.)
Maapinta-alaa lähes 1800 km2

Hämeenlinnan liiketoimintaprofiili

Vahva metalliteollisuus
Kasvavia elintarvikealan yrityksiä
Monipuolisia tuotannollisia yrityksiä
Puolustusvoimateollisuus
Erikoisajoneuvoteollisuus
Testauskeskukset: Metalli | Kasvinjalostus | Lihanjalostus | Meijerituotteet
Arvoketjuja palvelevat logistiikkakeskukset ja koulutuspalvelut. opiskelijat

Hämeenlinnan juhlavuodet

2017: Lapset ja nuoret itsenäisessä 100-vuotiaassa Suomessa

Kulttuuria ja liikuntaa ympäri vuoden

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas pitää sisällään 703-paikkaisen Vanaja-salin, kokouskeskuksen, elokuvakeskuksen sekä useita pienempiä toimijoita.

Kaupunginteatteri ja yksityisiä teatteriryhmiä, lasten Miniteatteri sekä kesäteattereita.

Museoiden kaupunki: Hämeen linna, Historiallinen museo, Säästöpankkimuseo Vankilamuseo, Museo Militaria, Sibeliuksen syntymäkoti, Taidemuseo, Palanderin talo

Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto
Ahveniston ulkoilualueet sekä maauimala
Aulangon kylpylä ja liikunta- ja ulkoilualueet
Kansallinen kaupunkipuisto
4 yksityistä golfkenttää
Elenia-areena sekä erilaisia urheilu- ja suorituspaikkoja yli 100
150 urheilu- ja liikuntaseuraa, 60-70 lajia
HPK, HPK-naiset (lentopallo, jääkiekko), Ahveniston Vesipedot, HT 85

Koko tarjonta osoitteesta visithameenlinna.fi

Tapahtumien kaupunki

Hämeenlinnassa järjestettiin vuonna 2016 yhteensä yli isompaa 50 yleisötapahtumaa ja niissä vieraili noin 300 000 kävijää. Alla poimintoja Hämeenlinnassa järjestettävistä vuosittaisista tapahtumista.

Toukokuussa Tomaatteja Tomaatteja –stand up festivaali
Kesäkuussa Ämyrock
Heinäkuussa Linna Jazz, Wanaja Festival, Lasten taidefestivaali Hippalot
Elokuussa Elomessut, Historic Grand race, Hämeen Keskiaikamarkkinat,
Koko kesän Naivistit Iittalassa, vireät kesäteatterit ja erilaisia opastettuja kierroksia.

Hämeenlinna brändi Ihan lähellä

Hämeenlinna, kuten moni muukin kaupunki ja kaupunkiseutu kilpailee asukkaista, yrityksistä, matkailijoista ja tapahtumista. Jotta kaupunki erottuu joukosta ja on houkutteleva, tarvitaan vahvaa kaupunkibrändiä. Mieli- sekä mainekuvat nousevat tulevaisuudessa entistä tärkeämmäksi ja viestintä ja markkinointi ovat merkittäviä työkaluja vetovoimaisuuden lisäämisessä. Hämeenlinnan uusi brändi julkistettiin hämeenlinnalaisille toimijoille keväällä 2015. Tutustu www.hameenlinnabrandi.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina