Iittalan taideasema
Hämeenlinnan Iittalaan on rakennettu Suomen ensimmäinen teemallinen rautatieasema. Iittalan taideaseman rakennustyöt aloitettiin keväällä 2018 ja avajaisia juhlittiin lauantaina 9.6.2018.
Uusi asema ilmentää Iittalaa käsityön, muotoilun ja taiteen kylänä sekä toimii jatkossa pitäjän käyntikorttina tarjoten silmänruokaa myös kaikille Iittalan ohi junalla matkustaville.
Kyseessä on Suomessa kokonaan uudenlainen konsepti, joka toteutetaan Liikenneviraston pilottiasemana sekä laajan paikallisen yritys- ja yhteisöverkoston yhteishankkeena. Taideasema on osa Iittalan elinvoiman lisäämiseen tähtäävää i-laakso 2030 -kasvuohjelmaa.
Paikallisen osaamisen taidonnäyte
Taideasema muodostuu kolmesta osatekijästä: asemaseisakkeen uudesta uniikista taidekatoksesta, asema-alueen maisemoinnista sekä naivistisen taiteen ulkonäyttelystä, johon on luotu uusia ulottuvuuksia virtuaalisen todellisuuden avulla.
Taideasema on liki kahdenkymmenen toimijan aikaansaama kokonaisuus, jonka jokaisessa osa-alueessa on hyödynnetty parasta paikallista osaamista: niin taidekatoksen design, materiaalit, insinöörisuunnitelmat, asema-alueen vihersuunnitelma kuin virtuaalinen taideympäristökin ovat paikallisten yritysten käsialaa ja toteutettu i-laakso 2030 -hankkeen puitteissa.
– Hanke on jo tässä vaiheessa osoittanut yhteistyön voiman alueellisen elinvoiman lisäämiseksi. Se on mahdollistanut paikalliset uudistavat pilottikokeilut ja generoinut paikkakunnalle investointi- ja kehittämistukea sekä valtakunnallisia kumppaneita. Vahva visio alueen kehittämisestä toteutuu pala kerrallaan, kun taustalla on monia pienempiä tekoja ja laaja aktiivinen tekijäjoukko, kertoo hankkeen vetäjä, Linnan Kehityksen Pia Niemikotka.
Suunniteltu taide edellä
– Taideasemasta haluttiin kylän hyväntuulinen maamerkki, joka toivottaa tervetulleeksi Iittalaan saapuvat ja jonka avulla Iittala jää junailijoiden mieleen muiden ohi lipuvien asemien ja seisakkeiden joukosta, taidekatoksen pääsuunnittelija, rakennusarkkitehti Karoliina Härkälä kuvailee suunnittelun lähtökohtia.
Katso video taideaseman naivistisista muraalimaalauksista
Naivistiset taideteokset tulevat Naivistit Iittalassa -taiteilijoilta, ja ne herättää henkiin iittalalainen Stellarion Oy.
– Olemme käyttäneet lisätyn todellisuuden tekniikkaa sellaisella tavalla, mihin en ole Suomessa aiemmin törmännyt tässä laajuudessa, kertoo Stellarionin toimitusjohtaja Pihla Rostedt.
– Halusimme lisätä taiteen yhteyteen jotain sellaista, joka tuo käyttäjälle hauskan ja viihdyttävän elämyksen, mutta ei silti veisi huomiota pois itse teoksista, vaan auttaa huomaamaan ja katsomaan niitä uudella tavalla.
– Kyseessä on ensimmäinen Taiteilijat Iittalassa -ympäristötaideprojekti, joka tuskin jää viimeiseksi. Naivismi laajenee vanhasta puukoulusta nyt myös Iittalan keskustaan ja asema-alueelle. Sillä voi olla käänteentekevä vaikutus siihen, miten paikalliset kokevat naivismin omakseen ja näyttelyvieraiden arvon kotikylänsä elinvoimalle, pohtii Naivistit Iittalassa -kuraattori Hannu Castrén.
Asema-alueen vihersuunnitelman toteutti hämeenlinnalainen maisemasuunnittelija Päivi Sundman.
– Lähtökohtana oli tietenkin naivistinen vihersuunnitelma, vaikka sellaista termiä ei varmaan aiemmin ole ollut olemassakaan. Toki suunnittelussa huomioitiin myös käyttömukavuus, junamatkustajien turvallisuus sekä alueen helppo kunnossapito.
Lue lisää suunnittelijoiden ajatuksia
Iittalan näköinen asema
Taidekatoksessa on käytetty SSAB:n Hämeenlinnassa valmistettuja ja säänkestäviä COR-TEN®-teräsmateriaaleja. Toinen katoksen päämateriaaleista on lasi, tietysti, lasipitäjässä kun ollaan. Iittalassa on kivenkovaa käsityöosaamista ja Kalvolan graniitti on löytänyt aiemmin paikkansa muun muassa eduskunnan lisärakennuksesta. Kolmanneksi materiaaliksi valikoitui luonnollisesti siis kivi.
Ajatus katoksen modulaarisesta rakenteesta syntyi teknisten suunnitelmien työstämisvaiheessa.
– Modulaarisen rakenteen avulla katos on kustannustehokas ja helpommin monistettavissa sekä kaupallistettavissa, kertoo Design Manager Jari Koivu insinööritoimisto 3A Consulting Oy:stä.
Katoksen taideseinät ovat Ruukki Constructionin, hämeenlinnalaisen Markku Juselius Oy:n ja UVVET-hankkeen yhteisponnistuksen tulos, joka osoittaa että uudenlaisen ajattelun myötä teräskin taipuu taiteeksi.
Iittalan taideaseman toivotaan toimivan jatkossa esimerkkinä muiden Liikenneviraston asemien ja seisakkeiden kehittämiselle.
– Taideasema on pilottikokeilu, jonka avulla halutaan tukea sekä kävijä- ja junamäärien kasvua että paikallista oma-aloitteellisuutta asemien ja palvelujen kehittämisessä. Liikenneviraston omat resurssit ovat varsin rajalliset, joten pilottikokeilua olisi tuskin saatu toteutettua näin laajana ilman yhteistyötahojen aktiivisuutta, kiittelee Liikenneviraston henkilöliikenneasiantuntija Arja Aalto.
– Aiemmin Iittalan asema oli vain yksi nuupahtanut seisake satojen vastaavien joukossa. Nyt se on Iittalan uusi nähtävyys sekä suunnannäyttäjä muille seisakkeille ja paikkakunnille niiden ympärillä, iloitsee Niemikotka.
Lue Hämeenraitin hanketarina: Taide valtasi aseman Iittalassa
Iittalan taideasema on mukana Eu in my Region -valokuvakisassa.
Medialle
Iittalan taideaseman kuvat pressikäyttöön
(©Tanja Lupari/Linnan Kehitys Oy)
Haastattelupyynnöt, mediavierailut:
tanja.lupari@linnan.fi
Tutustu Taideaseman toteutussuunnitelmaan
_____________________________________________________________________________________
Iittalan taideasema on osa Iittalan i-laakso 2030-kasvuohjelmaa, jossa asukkaat, yritykset ja kaupunki yhteistyössä etsivät keinoja ja käynnistävät Iittalan kasvua tukevia toimenpiteitä. Kasvuohjelman tavoitteena on houkutella Iittalaan lisää niin asukkaita, yrittäjiä kuin vierailijoitakin.
Iittalalla on vahva, kansainvälisesti tunnettu brändi ja Iittalan lasitehtaalla sekä Lasimäellä vierailee vuosittain 100.000 vierasta. Naivistit Iittalassa –kesänäyttely kokoaa joka kesä 20.000 vierasta Suomesta ja ulkomailta.
Lisätietoja:
Pia Niemikotka
Kehittäjä; yritys- ja kaupunkikehityspalvelut
Linnan Kehitys Oy
puh. 040 868 2087
pia.niemikotka@linnan.fi
Linnan Kehitys Oy kiittää kaikkia Iittalan taideaseman suunnitteluun ja toteutukseen jo tähän mennessä osallistuneita tahoja:
Liikennevirasto, Hämeenlinnan kaupunki, Naivistit Iittalassa –säätiö, Naivistit Iittalassa –taiteilijat, Yhteiskuntataiteilija –hanke, Ramboll, 3A Consulting Oy, Arkkitehtitoimisto Planko, HAMK, Maisemasuunnittelu Sundman, Linnaseutu ry, Iittalan yhtenäiskoulu, Kalvolan Isku ry, Stellarion Oy, Iittalan Omakotiyhdistys ry, SSAB, Hämeen ELY-keskus, Sitowise, Ruukki Construction, Konepaja M.Juselius Oy ja T.Haavisto Oy.