Inspiraatiota maatilaelämyksiin Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlilta
Linnan Kehityksen Elämykset esiin -hankkeen tiimi vieraili Ahvenanmaalla tutustumassa vuotuisiin Sadonkorjuujuhliin. Syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna järjestettävä tapahtuma tarjoaa unohtumattomia maalaiselämyksiä kaikenikäisille. Tapahtumassa nautitaan paikallisista kausituotteista, tutustutaan käsityöläisiin ja pienyrittäjiin sekä koetaan syksyn sadon väriloisto. Kiireetön ja yhteisöllinen tunnelma kokoaa eri-ikäiset ihmiset nauttimaan maaseudun elämästä ja paikallisesta lähiruoasta. Vierailimme kolmella maatilalla, jotka olivat mukana tapahtumassa.
Mickels Gård – elämyksellistä majoitusta ekologisella tilalla
Ensimmäiseksi suuntasimme Mickels Gårdille, Gottbyhyn, Ahvenanmaan länsiosaan. Mickels Gård on ekologinen perhetila, joka perustaa toimintansa kiertotalousajattelulle. Tilalla huolehditaan ympäristöstä ja eläinten hyvinvoinnista, mikä heijastuu myös ihmisten hyvinvointiin.
Mickels Gårdin majoitustilat olivat todellisia elämyksiä. Laitumen edustalle oli sijoitettu tunnelmallisia glamping-telttoja, joista pääsee ihastelemaan laitumen elämää lähietäisyydeltä. Tilan viehättävään punaiseen tuulimyllyyn oli rakennettu intiimit majoitustilat, josta avautuu henkeäsalpaava laidunmaisema yläilmoista. Perinteisemmän majoituksen ystäville tarjotaan majoitusta maalaistalossa tai mökillä.
Tilalla oli paljon nähtävää ja koettavaa sadonkorjuujuhlille tulleiden markkinamyyjien lisäksi. Tilan vanhasta päärakennuksesta löytyi pieni maatilamuseo, vanhasta kasvihuoneesta oli tehty tunnelmallinen oleskelutila ja tilan rakennuksia hyödynnettiin hampurilaisbaarina ja tilamyymälänä.
Pihapiiriin oli luotu tunnelmaa taidokkaasti pyöröpaaleilla ja syksyisillä somisteilla. Ihastusta herätti myös pihapiirin pieni rönsyilevä kasvitarha, jonka keskellä piilotteleva istuinryhmä tarjosi mahdollisuuden nauttia maalaistunnelmasta kukkien ja vihannesten keskellä. Lapsille oli oivaltavasti rakennettu leikkipaikka vanhoista autonrenkaista, putkista ja muista kierrätysmateriaaleista. Suuren suosion sai myös lehmäsafari, jonka kyydissä vierailijat pääsivät tarkkailemaan laiduntavia lehmiä ja vasikoita.
Bolstaholms Gård – historiaa, elämyksiä ja perinteitä
Toinen tilakohteemme oli Ahvenanmaan pohjoisosassa sijaitseva Bolstaholms Gård. Tämä historiallinen tila juontaa juurensa 1400-luvulle. Nykyään tila on 400 hehtaarin kokoinen, ja sen laitumilla nähdään Charolais-karjaa, jonka lihaa myydään suoraan tilalta asiakkaille.
Bolstaholms Gårdin tilalla vieraat johdateltiin pihapiiriin näyttävän pyöröpaaleista rakennetun portin kautta. Pihapiirin lukuisilla myyntikojuilla käytiin vilkkaasti kauppaa ja lapsiperheille oli tarjolla runsaasti aktiviteetteja. Omenilla koristeltuja pyöröpaaleja oli hyödynnetty niin polkuautoradan rakentamisessa kuin olkikartanossakin, jossa hypeltiin paalien päällä ja etsittiin kultakolikoita irtoheinien joukosta. Ahkerassa käytössä oli myös pihan keskelle kaadettu hiekkakasa leluineen. Jännitystä tarjosi keltaisena hehkuvaan auringonkukkapeltoon rakennettu labyrintti ja tilan ladossa pääsi turvallisesti kokeilemaan ilmakivääriammuntaa. Tarjolla oli myös poniratsastusta ja tutustumista tilan eläimiin.
Öfvergårds – elämyksiä omenatarhalla
Kolmas vierailukohteemme oli omenatila, Öfvergårds, Tjudössä. Tila on yksi noin 40 omenatilasta Ahvenanmaalla, jossa viljellään yli 70 % Suomen omenoista. Saaristoilmasto, viileät keväät ja pitkät syksyt luovat otolliset olosuhteet aromikkaiden ja maukkaiden omenoiden kasvulle. Tilalla viljellään ja jalostetaan omenoita monipuolisiksi tuotteiksi, kuten palkituiksi omenamehuiksi, omenaglögiksi ja säilötyiksi omenapistokkaiksi. Vuoden 2014 raekuuro, joka tuhosi koko sadon, pakotti tilan kehittämään toimintaansa, ja nykyisin tila on erikoistunut omien omenien käsityöjalostukseen sekä tilamatkailuun.
Omenatarhojen ympäröimään pihapiiriin on rakennettu pieni tilapuoti. Puodin yhteydessä on tilan omenalajikkeiden mehuista koostuva maistelupiste, jonka avulla voi valita oman suosikkimehunsa. Yksi tilan hauskoista innovaatioista oli vanhoista omenakoreista rakennetut piknik-vaunut. Vaunuihin saa ostettua eväät mukaan ja ne voi vapaasti kuljettaa haluamaansa paikkaan omenatarhaan tai muualle tilan alueelle. Kärryt toimivat samalla piknik-pöytänä ja penkkeinä. Tarjolla on myös omenasafareita, joiden aikana pääsee tutustumaan omenatarhojen saloihin ja oppimaan omenien viljelystä ja käsittelystä.
Pienillä oivalluksilla uusia elämyksiä
Vierailumme Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlilla ja paikallisilla maatiloilla tarjosi oivalluksia siitä, miten tilamatkailuun voi pienellä vaivalla yhdistää elämyksellisyyden. Jokainen tila, oli se sitten perinteinen karjatila, ekologinen perhetila tai pieni omenatila, osoitti, miten luovasti maatilayrittäjät voivat rakentaa ainutlaatuisia kokemuksia matkailijoille. Ahvenanmaan esimerkki tarjoaa monia ideoita myös Kanta-Hämeen maatilamatkailuun – paikallisten tuotteiden esille tuominen, elämykselliset majoitusratkaisut ja koko perheelle suunnatut aktiviteetit voivat houkutella uusia vierailijoita ja lisätä alueen vetovoimaa. Näiden inspiroivien esimerkkien kautta Kanta-Hämeen maatilat voivat vahvistaa omaa matkailutarjontaansa ja luoda kestäviä, mieleenpainuvia kokemuksia vierailijoille.
Tutustumisvierailu on Euroopan maaseuturahaston rahoittamaa Elämykset esiin -hankketta.