Tarinoita Onnistujista: Ärrätreeniä hämeenlinnalaissovelluksen avulla

Julkaistu 15.10.2018

Hämeenlinnasta ponnistava ÄrräTreeni Oy on luonut mobiilisovelluksen apuvälineeksi R-kirjaimen ääntämisvaikeuksien kanssa kamppailevien lasten vanhemmille. Sovelluksen avulla puheterapiasta tutut harjoitusmetodit on päivitetty tähän päivään ja tuotu kätevästi älypuhelimeen sekä tabletille.

– Läheiseni lapsella oli vaikeuksia puhumisen kanssa ja vanhemmat olivat huolissaan. Tämä sai minut pohtimaan keinoa, jonka avulla voisin helpottaa vanhempien huolta ja auttaa heitä tukemaan lastaan puheen harjoittelussa, kertoo Ärrätreenin perustaja Kimmo Kokkonen.

Syntyi idea nykyaikaisesta puheterapiasovelluksesta, joka innostaa lapsia puheen harjoitteluun muun muassa erilaisten leikkien ja pelien kautta.

– Puheterapian ala on niin laaja, että päätimme keskittyä aluksi yhteen osa-alueeseen, R-äänteen harjoittamiseen kotioloissa. Ärrävika on yleinen puhevika, ja puheterapeuteista on Suomessa pulaa, joten tarvetta modernille oppimisvälineelle on. Varsinainen R-äänteen oppiminen ei yleensä tapahdu puheterapeutin luona, vaan kotona harjoiteltaessa, Kokkonen taustoittaa tuotettaan.

Verkostojen avulla eteenpäin

Hämeen ammattikorkeakoulussa International Business –linjalla opiskeleva Kokkonen syventyi idean syntyaikoihin syksyllä 2017 koodaamisen maailmaan, joten mobiilisovellukseen tarttuminen tuntui luontevalta suunnalta. Opiskelutovereiden joukosta mukaan löytyi yhtiökumppani Helmi Uotila sekä koodaajat Petrus Lehtonen ja Svante Laine. Asiat lähtivät etenemään nopeaan tahtiin.

– Voitimme pitchauskilpailusta kuuden kuukauden jäsenyyden Hämeenlinnan Crazy Towniin ja tammikuussa 2018 saimme lisäksi Linkroom-stipendin. Näiden turvin sovelluksen ensimmäinen beta-versio valmistui keväällä 2018.

– Olemme kaikki opiskelijoita ja ensimmäistä kertaa tekemässä jotain tällaista. Aika pitkälti siis selkänahasta tehdään ja yrityksen sekä erehdyksen kautta ollaan opittu paljon – ja toisaalta saatu paljon myös aikaiseksi.

Kokkonen korostaa verkostoitumisen tärkeyttä jo ihan yrityksen alkuvaiheessa.

– Crazy Townin tilaisuudessa juttelimme Hämeenlinnan kaupungin strategisen johtaja Markku Rimpelän kanssa, mikä johti siihen, että toukokuusta lähtien olemme tehneet yhteistyötä Hämeenlinnan alueen puheterapeuttien kanssa.

Vastaanotto ammattilaisten keskuudessa on ollut erittäin innostunutta.

– He ovat testanneet sovellusta ja antaneet paljon kullanarvoista palautetta sen kehittämiseksi.

Puheterapeuttien pöydille

Ärrätreenille myönnettiin Business Finlandin innovaatioseteli, jolla palkattiin hämeenlinnalainen graafikko Ville Salonen/Kaukokatse.fi suunnittelemaan yleisilmettä sekä tekemään animaatioita sovelluksen suujumppaosuuksiin. Kun visuaalinen ilme ja muut yksityiskohdat on saatu viimeisteltyä, alkaa lanseeraus- ja myyntityö. Tavoitteet myynnin suhteen ovat korkealla ja miksi eivät olisi – vastaavaa sovellusta Suomen markkinoilla ei vielä ole.

– Lähdemme myymään tuotetta ensisijaisesti kunnille ja julkiselle sektorille, toki sovellus tulee myös appstoreen kuluttajien saataville. Haluamme korvata kaikkien puheterapeuttien pöydiltä tällä hetkellä löytyvät viralliset ”ärrävihkot” sovelluksellamme.

Kokkonen ei osaa vielä tarkalleen arvioida tulevaa työmäärää, mutta hän aikoo kääriä itse hihat myyntihommia varten.

– Myyntityö on vahvuuteni, joten haluan olla siinä itse suunnannäyttäjänä, aiemmin muun muassa puhelinmyyntiä menestyksekkäästi tehnyt Kokkonen kertoo päättäväisesti.

– Toki on helpompi myydä tuotetta, joka on itselle merkityksellinen ja jota on ollut tekemässä alusta saakka.

Mitä tapahtuu sitten, kun sovellus on myyty suomalaisten puheterapeuttien käyttöön?

– Markkinoita voisi avautua myös muissa suomalais-ugrilaisten kielten maissa, kuten Virossa ja Unkarissa. Toisaalta myös sovelluksen kehittämisessä riittää mahdollisuuksia, onhan olemassa toki monia erilaisia puhehäiriöitä ja muitakin kirjaimia kuin R.

Kirjoittaja

  • Linnan Kehitys Oy

    blogi

    010 524 3261

Jaa LinkedInissä

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö, anna meille palautetta tai vinkkaa hyvästä kehityskohteesta.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

@

Ei aktiivisena viimeaikoina