Katalyyttirahastosta suunnitellaan avainta positiivisen kierteen synnyttämiseen Hämeenlinnassa

Linnan Kehitys on yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa valmistellut noin vuoden ajan Katalyyttirahastoksi nimettyä alue- ja yrityskehityksen rahoitusinstrumenttia. Rahasto etenee Hämeenlinnan kaupungin päätöksentekoon maaliskuussa. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi miljoonien eurojen arvoista pelinavausta paikallisen elinkeinoelämän kehittämiseen sekä kestävien innovaatioiden vauhdittamiseen.

Katalyytti tarkoittaa vauhdittajaa ja edistäjää. Juuri tätä Linnan Kehitys ja Hämeenlinnan kaupunki haluavat saada aikaan valmistellessaan uudenlaista elinkeinoelämän kasvuun tähtäävää aluerahastoa.
Katalyyttirahaston tarkoituksena on yhdistää yksityistä ja julkista rahaa paikallisen elinkeinoelämän tukemiseen ja kasvattamiseen Hämeenlinnassa. Tavoitteena on luoda malli, jossa kasvu- ja kehittymishakuiset yritykset saavat laajaa paikallistukea liiketoimintansa mahdollistamiseen. Tarkoituksena on myös parantaa Hämeenlinnan houkuttelevuutta yrityksille ja luoda pohjaa sille, että kaikenlaiset yritykset haluavat sijoittua juuri Hämeenlinnaan. Linnan Kehityksen toimitusjohtajan Riku Heinon mukaan näin voidaan synnyttää positiivinen kierre.

– Katalyyttirahasto on syntynyt ajatuksesta, jonka mukaan yritykset haluavat osallistua oman toimintaympäristönsä kehittämiseen yhdessä kaupungin kanssa, mikäli siihen tarjotaan konkreettinen mahdollisuus. Ideana on, että osallistuminen tuottaa konkreettisia hyötyjä niin rahoittaville kuin rahoitettavillekin yrityksille. Kaupungille rahasto on tapa ostaa elinkeinoelämältä vaikuttavuutta – eli kestävää kasvua.

Vipua vaikuttavuuteen

Toteutuessaan suunnitellusti kaupunki sijoittaisi uudenlaiseen yritysten investointeja tukevaan rahastoon viisi miljoonaa euroa. Yksityistä rahaa pyritään saamaan ainakin vastaava määrä. Rahasto myöntäisi niin kutsuttuja vaikuttavuuslainoja, joilla yritystoiminnan kasvattaminen mahdollistetaan. Vaikuttavuus syntyy yrityshankkeille määritellyistä tavoitteista, jotka liittyvät esimerkiksi työpaikkojen luomiseen, yrityksen kannattavuuden parantumiseen sekä ekologiseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen – eli niihin elementteihin, jotka kehittävät Hämeenlinnaa yrittämisen ja asumisen ympäristönä.

Konkreettisena kannustimena rahoitettaville yrityksille on vaikuttavuusbonus: mikäli edellä mainitut vaikuttavuustavoitteet saavutetaan noin muutaman vuoden aikajänteellä, hyvittää kaupunki osan myöntämästään lainaosuudesta, jolloin sitä ei tarvitse maksaa takaisin. Näin kaupunki on ostanut rahoittamaltaan hankkeelta vaikuttavuutta ja kaikki voittavat.

Yrityspalveluna Katalyyttirahasto ei ole pelkkä rahoitusinstrumentti, vaan myös toiminnallisen tuen mekanismi. Linnan Kehitys kulkee rahoitettavien hankkeiden rinnalla auttaen kaikkien palveluidensa kautta niiden onnistumista sekä yhdistäen ne tarvittaviin verkostoihin jatkokehitystä ja -rahoitusta varten. Rahasto monistaa siten jo esimerkiksi Linnan Business Turnajaisissa hyväksi havaittua toiminnan tapaa. Rahallisen porkkanan on määrä motivoida yrityksiä lähtemään mukaan, mutta yritykselle saatavat hyödyt tulevat olemaan suuremmat kuin myönnetty rahoitus.

Pilotilla liikkeelle

Toiminta aloitetaan vuonna 2025 pilotilla, jossa eri tahojen tavoitteet ja hyötynäkökohdat jäsentyvät ensimmäisten käytäntöön vietävien yrityshankkeiden kautta. Pilotti toteutetaan puhtaasti kaupungin rahoituksella, mutta yksityiset rahoittajat kutsutaan mukaan suunnitteluun ja hankkeiden arviointiprosessiin. Yrityshankkeita lähdetään etsimään pilottiin mukaan jo ennen kesää.

– Rahasto on kaupungin ja Linnan Kehityksen kädenojennus hämeenlinnalaisten yritysten suuntaan. Toivomme pilotin myötä voivamme näyttää, että Hämeenlinnasta löytyy tahoja, jotka ovat valmiit tähän ojennettuun käteen tarttumaan.

Vaikka toimintamallit, roolit ja rahoituslogiikka ovat jo pitkälle valmisteltuja, Katalyyttirahaston lopullinen mittakaava ja toteutusmuoto jäsentyvät päätöksenteossa sekä pilotoinnin kautta.

– Haluamme kiittää paikallisia yrityksiä jo tässä vaiheessa. Mikäli emme olisi saaneet elinkeinoelämältä ideoita, kiinnostuksen osoituksia ja suoraa valmistelun tukea, ei Katalyyttirahasto olisi edennyt päätöksentekoon saakka – ei ainakaan nykyisessä muodossaan. Koko rahaston idean ytimessä oleva yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö on näkynyt vahvasti jo valmistelussa.


Artikkelia on päivitetty 31.3.2025: Katalyyttirahaston pilotti hyväksyttiin Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa 24.3.2025. Lisätty tieto yrityshankkeiden etsimisen aloittamisesta.

Lisätietoja:

Riku Heino, p. 050 571 5769, riku.heino@linnan.fi