Mahdollisuus maailman merille Hämeenlinnasta

Linnan Kehitys järjesti yhteistyössä Turun yliopiston, Meyer Turku Oy:n ja Wärtsilä Oyj:n kanssa tilaisuuden, jossa Hämeenlinnan seudun yrityksille avautui mahdollisuus esitellä vastuullisia ja kestäviä ratkaisujaan meriteollisuuden tarpeisiin. Meriteollisuuden hiilineutraali horisontti -niminen tilaisuus kokosi yhteen alan asiantuntijoita, avaintoimijoita ja yrityksiä keskustelemaan vihreästä siirtymästä ja uusista yhteistyön muodoista.

Meriteollisuus on seilaamassa kovaa vauhtia kohti vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta ja se tarjoaa mahdollisuuksia myös pienemmille yrityksille. Kenneth Widell, Wärtsilä Oyj ja Ilkka Rytkölä, Meyer Turku Oy esittelivät yhtiöiden Business Finland -rahoitteiset veturihankkeet, jotka tarjoavat yhteistyömahdollisuuksia pk-yrityksille. Wärtsilän veturihankkeen, Zero Emission Marine (ZEM), kehitystyön tavoitteena on vähentää meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Mayer Turun NEcOLEAP -veturihankkeen ohjelmassa kehitetään laajan yhteistyöverkoston avulla risteilyaluksiin hiilineutraaleja ja kestäviä teknologisia ratkaisuja. Tavoitteena on saada uusi miljardiluokan alustilaus Meyer Turun telakalle.

Tilaisuudessa 17 yritystä pääsi esittelemään tuotteitaan ja palvelujaan paitsi Wärtsilän ja Meyer Turun edustajille, myös toisilleen. Mukana oli yrityksiä useilta eri toimialoilta, ja tarjonta kuvasti Hämeenlinnan seudun yrityskentän laajaa osaamista. Yritysten esittelemät ratkaisut ulottuivat teknologisista innovaatioista taiteeseen sekä 3D-ratkaisuista aina koirapalveluihin asti.

– Voi olla ylpeä siitä, kuinka mielenkiintoisia ja kovatasoisia ratkaisuja Hämeenlinnan seutu pystyi meriteollisuudelle tarjoamaan. Jokainen esillä ollut yritys herätti kuulijoiden mielenkiinnon viiden minuutin pitchauksen aikana, ja uskon, että paikalla olleiden yritysten välille syntyi yhteistyöavauksia tapahtuman ansiosta”, kertoo tyytyväisenä Linnan Kehityksen yrityskehityksen päällikkö Miia Raussi.

”Oli hienoa saada kutsu Hämeenlinnaan ja paikalle suuri joukko kiinnostavia yrityksiä, jotka olivat valmistautuneet hyvin. Linnan Kehityksessä tehdään loistavaa työtä. Erityisen mielenkiintoista oli kokeilla mallia, jossa yritykset esittelevät osaamisensa myös toisilleen, eikä vain avaintoimijoille. Tällä tavoin avautuu mahdollisuuksia laajemmalle yritysten väliselle yhteistyölle”, antoi kiitosta ja totesi tapahtumaa järjestämässä ollut Anne Suominen Turun Yliopistosta.

Tiivistahtisen iltapäivän tunnelma oli lämmin ja kannustava. Tilaisuus tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden kohdata meriteollisuuden johtavien kansainvälisten toimijoiden edustajia. Moni yritys kokikin päivän rohkaisevana – isoihin toimijoihin kannattaa ottaa yhteyttä ennakkoluulottomasti.

”Yrityksiltä saamani palautteen perusteella tilaisuus onnistui erinomaisesti ja loi vahvan pohjan jatkokehitykselle. Yhteistyön ja innovaatioiden kautta voimme vahvistaa alueen asemaa kestävän kehityksen ja teollisten ratkaisujen tuottajana myös meriteollisuudelle”, summaa tyytyväisenä yrittäjä ja tapahtuman mentori Janne Maksimainen.

Yrityksiä osallistui koko Hämeenlinnan seutukunnan alueelta ja tilaisuus vahvisti halua syventää yhteistyötä yli maakuntarajojen. Ilkka Rytkölä ja Kenneth Widell toivat lopuksi esiin ajatuksen tiiviimmästä yhteistyöstä Lahden seutukunnan kanssa, jossa toimii jo vahva meriteollisuuden klusteri. Tavoitteena on jatkossa rakentaa toimiva meriverkostoklusteri myös Kanta-Hämeeseen.

– Yhteistyö yli maakuntarajojen on meille Linnan Kehityksessä ja alueemme yrityksille tärkeää ja siihen löytyy aitoa halua. Yhteistyössä on voimaa”, kiteyttää Miia Raussi.

Veturihanke on Business Finlandin rahoitusmalli, jossa suuret kansainvälisesti toimivat yritykset, veturiyritykset, sitoutuvat kehittämään merkittäviä innovaatiokokonaisuuksia, jotka hyödyttävät koko toimialaa ja luovat kasvua Suomeen.

Meriteollisuuden hiilineutraali horisontti -tilaisuus oli osa Merimerkit-ryhmähankkeen (R-00018) toteutusta. Merimerkit-hanke on Euroopan unionin osarahoittama hanke, jota toteuttavat Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja Turun yliopisto.

Kuva © MEYER TURKU