Harkitsetko yrityksesi myymistä?
Aloita omistajanvaihdoksen suunnittelu hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Kunnolla tehdyt myyntivalmistelut vievät jopa useamman vuoden. Tee suunnitelma ja valmista yrityksesi myyntikuntoon. Myyntiprosessi sisältää paljon juridiikkaa sekä rahoitus-, henkilö- ja verokysymyksiä. Hyödynnä asiantuntijoita myynnin kaikissa vaiheissa varmistaaksesi, että myyntiprosessi ja sopimukset täyttävät kaikki lain vaatimukset ja että veroseuraamukset ovat tiedossa
Näin onnistut yrityksen omistajanvaihdoksessa
- Laita yrityksesi myyntikuntoon.
- Päätä kaupan laajuus.
- Siirrä yrityksesi ydinliiketoimintaan kuulumaton varallisuus muualle.
- Ota selvää verotusvaihtoehdoista.
- Määritä realistinen myyntihinta yrityksen arvon pohjalta.
- Viesti yrityksesi myynnistä ja etsi määrätietoisesti ostajia.
- Valmistaudu myyntineuvotteluihin huolellisesti.
- Auta ostajaa ja tarjoa hänelle tarvitsemansa tieto.
- Huolehdi sopimukset kuntoon ja kerää kaikki yrityksen tärkeät dokumentit helposti saataville.
- Tiedota tärkeimpiä sidosryhmiä.
- Tee tulevaisuudensuunnitelma itsellesi.
Laita yrityksesi myyntikuntoon
Hyvä liikevaihto ja tulos nostavat yrityksesi arvoa. Toiminnan tulee olla kannattavaa, tuotteiden hyviä ja asiakassuhteiden toimivia.
Poista yrityksestäsi kaikki henkilökohtainen ja tee siitä neutraali myyntikohde. Laita paperit järjestykseen ja luvat kuntoon. Huolehdi rekisteröintitiedot ajan tasalle ja tarkista, että kaikki yrityksen sopimukset, työsopimukset mukaan lukien, on dokumentoitu.
Yrityksen runsas varallisuus nostaa kauppahintaa, mutta jatkajalle se voi aiheuttaa haasteita rahoituksen kanssa. Lisäksi veroseuraamukset voivat kasvaa. Poista kaikki liiketoiminnalle tarpeeton omaisuus yrityksestä.
Päätä kaupan laajuus
Osake- vai liiketoimintakauppa? Voit myydä osake- tai liiketoimintakaupalla. Selvitä, mitä eri vaihtoehdot käytännössä tarkoittavat sekä mitä etuja, haittoja, kustannuksia ja veroja niihin liittyy. Osakekaupat ovat usein myyjälle mieluisimmat. Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, vain liiketoimintakauppa on mahdollinen.
Yritys on verotuksellisesti järkevää muuttaa osakeyhtiöksi, kommandiittiyhtiöksi tai avoimeksi yhtiöksi vähintään 10 vuotta ennen omistajanvaihdosta. Osakeyhtiömuotoisen yrityksen velat ja velvoitteet eivät siirry henkilökohtaisesti yrityksen jatkajalle. Toiminimeä ei voi siirtää henkilöltä toiselle. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi kuitenkin tehdä liiketoimintakaupan.
Ota selvää verotusvaihtoehdoista
Verot maksaa taho, joka toimii myyjänä. Se, miten yrityksen tai liiketoiminnan myyt, voi vaikuttaa merkittävästi lopulliseen kokonaishintaan ja veroihin, joita myynnin yhteydessä maksat. Verottaja tulkitsee kauppahinnan saaduksi kerralla, vaikka se olisi sovittu maksettavaksi osissa. Veroille on mahdollista hakea maksuaikaa. Varmista, että myynti on arvonlisäveroton.
Määritä realistinen myyntihinta yrityksen arvon pohjalta
Mieti kauppaa ostajan kannalta. Miksi hän ostaisi sinun yrityksesi oman yrityksen perustamisen sijaan? Jos hän voi perustaa uuden yrityksen huomattavasti halvemmalla, sinun yrityksesi asiakkuuksien, toimintamallien ja liikearvon merkitys korostuvat.
Viesti yrityksesi myynnistä ja etsi määrätietoisesti ostajia
Mieti kenelle haluat myydä yrityksesi? Minkälainen profiili olisi sopiva? Voisiko sellainen löytyä perheenjäsenten, henkilökunnan, asiakkaiden, kilpailijoiden tai alihankkijoiden, tavarantoimittajien, myyntiyhtiöiden tai näissä työskentelevien avainhenkilöiden joukosta?
Voit hakea ostajaa joko itse tai asiantuntijan avulla eri tahoilta. Verkosta löydät monia yritysten myyntipaikkoja. Uusyrityskeskukseen kannattaa myös olla yhteydessä.
Valmistaudu myyntineuvotteluihin
Valmistaudu myyntineuvotteluihin huolellisesti. Mieti etukäteen, miten toimit. Varaudu vastaamaan ostajan kysymyksiin. Tee muistiinpanoja käydyistä keskusteluista ja tallenna kaikki kaupankäyntiin liittyvät viestit.
Tarjoa ostajaehdokkaalle riittävät ja ajantasaiset tiedot yrityksestä. Huolehdi sopimukset kuntoon ja kerää kaikki yrityksen tärkeät dokumentit helposti saataville. Tämä antaa asioiden hoidosta hyvän kuvan ja teet päätöksenteon helpommaksi.
Tiedota tärkeimpiä sidosryhmiä
Kun olet tehnyt päätöksen yrityksesi myynnistä, kerro myyntiaikeistasi tärkeimmille sidosryhmille, kuten henkilöstölle ja asiakkaille. Tieto tulevasta omistajanvaihdoksesta on hyvä tulla sinulta itseltäsi.
Mitä itse aiot jatkossa?
Mieti heti alkuun myös omaa, henkilökohtaista tulevaisuuttasi.
- Oletko tarvittaessa valmis jäämään yritykseen työntekijäksi?
- Mistä tulosi jatkossa muodostuvat?
- Onko tarpeen jättää osa yrityksen omistuksesta itselle ja nostaa osinkoja?
- Oletko maksanut tarpeeksi yrittäjäeläkettä?
Tarvitseko apua yrityksen myyntiin liittyvissä asioissa?
Jokainen yrityksen myynti on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa asiantuntija-apu on tarpeen. Yrityspalvelutiimimme asiantuntijat neuvovat ja auttavat – maksutta!