Rahoitusta yritysten kansainvälistymiseen
Vuonna 2024 yrityksille on tarjolla ennätysmäärä julkisia rahoituksia. Uudella EU- rahoituskaudella panostetaan erityisesti vihreään kasvuun, digitalisaatioon ja TKI-toiminnan kehittämiseen. Tarjolla olevien rahoitusten valikoima on laaja, tutustu vaihtoehtoihin sivuillamme.
Jatkuvia Business Finlandin kautta haettavissa olevia innovaatio- ja kansainvälistymisrahoituksia
Startup- ja pk-yritysten rahoitus
Innovaatioseteli on tarkoitettu alle 5-vuotiaille pienille yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea, jolla on potentiaalia kansainväliseen kasvuun ja jonka eteenpäin viemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista. Innovaatiosetelin avulla voit hankkia asiantuntijapalveluita. Avustuksen määrä on 4 500 euroa ja yrityksen omarahoitusosuus 1 500 euroa. Setelin käyttökohteita on täsmennetty siten, että rahoitus kannustaa yrityksiä t&k-toimintaan. Setelillä voi ostaa palveluja yhdeltä tai useammalta asiantuntijataholta ja seteliä voi käyttää vain kerran. HUOM! Innovaatiosetelin haku sulkeutuu vuoden 2025 osalta 17.10.24!
Into-rahoituspalvelun avulla vientimarkkinoille tähtäävät startup- ja pk-yritykset voivat ostaa innovaatiotoimintaa vahvistavia asiantuntijapalveluita, kuten aineettoman omaisuuden suojaamista tai asiantuntijan lainaamista toisesta organisaatiosta. Rahoituksen määrä riippuu yrityksen tavoitteista ja resursseista ja on maksimissaan 50 % projektin kokonaisbudjetista. Rahoituksen haku ei ole vielä avautunut.
Nuorille yrityksille ja startupeille
Nuoret innovatiiviset yritykset (NIY) -rahoitukseen valitaan lupaavia, nopeaan kansainväliseen skaalautumiseen kykeneviä alle 5-vuotiaita startup-yrityksiä, joilla on jo merkittävää liikevaihtoa ja näyttöä kasvavasta kansainvälisestä liiketoiminnasta. Rahoitusta myönnetään kolmessa jaksossa. Ensimmäisen jakson rahoitus on 250 000 euroa avustusta, toisen jakson 250 000 euroa avustusta ja kolmannen jakson rahoitus on 500 000 euroa avustusta.
Tempo-rahoitus on tarkoitettu alle 5-vuotiaille startup-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea. Rahoituksella yritys voi valmistella kansainvälistä kasvua ideansa toimivuutta testaamalla, hankkimalla palautetta potentiaalisilta asiakkailta sekä kartoittamalla tuotteen kysyntää ja toimivuutta uudella kansainvälisellä markkinalla. Tempo-rahoituksen myöntäminen edellyttää, että yrityksellä on realistinen jatkosuunnitelma tutkimus- ja kehittämistoimenpiteistä, joilla idea viedään käytäntöön, mikäli Tempo-projektin tulokset siihen rohkaisevat. Lisäksi yrityksellä on oltava oman pääoman ehtoista rahoitusta vähintään 30 000 euroa sekä varmistettu projektinaikainen kokonaisrahoitus sekä vähintään 2 henkilön sitoutunut Suomessa työskentelevä tiimi.
PK- ja midcap-yrityksille ja yritysryhmille
Tutkimus- ja kehitysrahoitus on tarkoitettu pk-yritykselle tai midcap- yritykselle, joka haluaa kehittää tuotettaan tai palveluaan vientimarkkinoille. Rahoituksen avulla yritys voi kehittää tuotteita, palveluita, tuotantomenetelmiä tai liiketoimintamalleja tai pilotoida uuden ratkaisun toimintaa.
Exhibition Explorer -rahoitus on avustusta osallistumiseen kansainvälisille, Suomen ulkopuolella järjestettäville B2B-messuille. Rahoitus on tarkoitettu pk- ja midcap-yrityksille, jotka haluavat kasvattaa omien tuotteidensa tai palveluidensa vientiä. Yritys voi osallistua messuilla yhteisosastolle tai omalle, erilliselle osastolleen. Rahoituksen myöntämisen perusedellytyksenä on, että vähintään neljä kotimaista pk- tai midcap-yritystä hakee Exhibition Explorer -rahoitusta samoille messuille, jollei hankkeen luonteesta muuta johdu. Rahoituksen haku on avautunut 1.3.24 ja se on jatkuva. Hakemuksen käsittely alkaa, kun kaikki vaaditut neljän yrityksen hakemusta on saapuneet Business Finlandille.
Market Explorer -rahoitus on tarkoitettu yli 5-vuotiaille pk- ja midcap-yrityksille, joilla on oma, vähintään idea- tai pilotointivaiheessa oleva tuote, palvelu tai liiketoimintamalli. Ratkaisulla on oltava uskottava kilpailuetu kansainvälisillä markkinoilla. Market Explorer -rahoituksella voit hankkia tietoa yrityksellesi uudesta kansainvälisestä markkinasta. Rahoitus on tarkoitettu ostettujen asiantuntijapalveluiden ja yrityksen omien kansainvälisen liiketoiminnan asiantuntijoiden kustannuksiin. Market Explorer -rahoituksen määrä on 5000–40 000 euroa ja se kattaa 50 prosenttia projektisi kustannuksista. Market Explorer -projektisi kokonaisbudjetti voi siis olla 10 000–80 000 euroa.
Talent –rahoitus
Uusi rahoituspalvelu on tarkoitettu pk- ja midcap-yrityksille. Tyypillinen rahoituksensaaja on yli 10 henkilöä työllistävä yritys, joka uudistaa toimintamallejaan kansainvälistä kasvua vauhdittamaan. Kohdennettu laajasti kansainvälistyvien yritysten organisaatio- ja johtamiskäytänteiden kehittämiseen ja voidaan kehittää esimerkiksi rekrytointiprosessia, osaamisen johtamista tai työnantajamielikuvaa. Talent-rahoitus on 20 000–50 000 euroa. Business Finlandin rahoitus kattaa 50% projektin kustannuksista, jotka voivat olla 40 000–100 000 euroa. Voi sisältää palkkakuluja ja ostopalveluita.
Eurostars-ohjelma rahoittaa pk-yritysten tutkimus- ja kehitystyötä. Eurostars-rahoituksella toimitaan projektimuotoisesti. Projektissa on oltava mukana toimijoita vähintään kahdesta ohjelmaan kuuluvasta maasta ja projektin vetäjänä on oltava kasvava pk-yritys. Muita osallistujia voivat olla myös tutkimusorganisaatiot sekä suuret yritykset. Eurostars-ohjelman syksyn 2024 hakukierros (Call 7) käynnistyi 12.7.2024 ja konsortioiden hakemukset tuli lähettää 12.9.2024 mennessä. Business Finland myöntää avustusta projektien suomalaisosapuolille osana syksyn 2024 hakua.
Finnpartnership liikekumppanuustuki – tuki kaupallisille hankkeille kehitysmaissa
Finnpartnershipin tarjoama liikekumppanuustuki on tukiraha, jota suomalaiset toimijat voivat hakea kehittyville markkinoille suuntautuviin kaupallisiin hankkeisiin. Tukea voi hakea suomalainen yritys tai muu toimija. Tätä tukea voidaan myöntää kehitysmaihin suuntautuvaan, pitkäaikaiseen, kaupalliseen yhteistyöhön tähtäävän ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen. Liikekumppanuustuki on tarkoitettu tällaisen hankkeen selvitys- ja koulutusvaiheisiin. Hankkeilla tulee olla myönteisiä kehitysvaikutuksia kohdemaassa.
Lainat ja takaukset kasvun ja viennin vauhdittamiseen ja tukemiseen
Finnvera tukee yritysten rahoitusmahdollisuuksia lainoilla, takauksilla, pääomasijoituksilla sekä vientiä tukevilla talouspalveluilla. Finnvera auttaa yrityksiä kartoittamaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.
Uusi lainarahoitus mikroyrityksille
Finnvera on julkaissut uuden kasvulainan mikroyrityksille. Laina on tarkoitettu 1- 9 henkeä työllistäville yrityksille, joiden vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään 2 miljoonaa. Laina voidaan myöntää, mikäli yrityksellä on takanaan vähintään yksi tilikausi ja tilikaudelta on saatavilla vahvistettu tilinpäätös. Rahoitusta on haettavissa rajoitetun ajan 1.10.2024–31.3.2025 ja lainan määrä voi olla 20 000–50 000 euroa.
Laina on tarkoitettu yrityksen toimintaa ja kilpailukykyä parantavien, tavanomaisesta toiminnasta poikkeavien investointien tai kehittämistoimien rahoittamiseen.
Mikroyrityslaina ei vaadi omarahoitusosuutta, mutta lainalle tarvitaan takaus yrityksen pääosakkaalta. Takauksen tulee kattaa 20% lainan määrästä. Lainan perusvaatimuksena on myös se, että yrityksen kirjanpidollinen oma pääoma ei saa olla negatiivinen viimeksi vahvistetussa tilinpäätöksessä.
Lainojen lisäksi Finnveran kautta on saatavilla vientitakuita ja takauksia. Finnveran rahoitusratkaisuja voivat hyödyntää yritykset eri elinkaaren vaiheissa. Esimeriksi yrityksen perustamisvaiheessa tai ostettaessa jo olemassa olevaa liiketoimintaa. Erityisen kattavat rahoitus- ja takausratkaisut on tarjolla vientiin ja yrityksen kasvuvaiheeseen. Vientitakuut auttavat erikokoisia yrityksiä kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla tasavertaisesti. Finnvera tarjoaa vientitakuita luottotappioiden varalle varautumiseen sekä viennin rahoitukseen.
Finnvera käynnistää alle 20 miljoonan euron vientiluottojen myöntämisen suomalaisten vientiyritysten ulkomaisille asiakkaille suoraan ilman pankin osallistumista rahoitukseen.
Vientiluotto on luotto suomalaisia pääomatavaroita, kuten koneita, laitteita ja tuotantolaitoksia, ostavalle ulkomaiselle yritykselle, joka on tyypillisesti myös tuotteen loppukäyttäjä. Suomalainen vientiyritys hakee ostajansa puolesta vientiluottoa. Finnvera arvioi luotonsaajan luottokelpoisuuden sekä kohdemaahan liittyvät riskit luottopäätöstä tehdessään. Luoton koko voi olla noin 1–20 miljoonaa euroa. Luottoaika vähintään 2 vuotta ja luottovaluutat EUR tai USD. Viejän on haettava vientiluottoa ennen kauppasopimuksen allekirjoitusta.
Kansainväliset hankekonsortiot ja hankkeiden valmistelurahoitus
EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelma tarjoaa yrityksille rahoitusta kansainvälisenä yhteistyönä toteutettaville tutkimus- ja innovointihankkeille, mutta myös yksittäisille tutkimusideoille. Ohjelmasta rahoitetaan pääsääntöisesti kansainvälisenä yhteistyönä tehtäviä tutkimus- ja innovointihankkeita, joilla on selvä uutuusarvo. Kv-konsortion minimi on 3 osallistujaa 3 jäsenmaasta.
EU-rahoitusten ohjeistusta: EU Funding Playbook
Kansallinen EU-rahoitusneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta tietoa ja neuvontaa Euroopan unionin rahoitusohjelmista ja -instrumenteista.
Kanta-Hämeen yritykset saavat neuvoja ja ohjausta myös omasta Häme EU-officesta sekä vinkkejä mahdollisiin valmiisiin hankekonsortioihin pääsemiseksi.
Krista Taipale
hankejohtaja, Häme EU Office
krista.taipale@hame.fi
puh. +32 49 812 6000
Hämeen liitto on avannut kansainvälisten hankkeiden valmistelurahoituksen rahoitushaun. Valmistelurahoitushaku on jatkuva ja hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksen mukaisesti. Valmistelurahoituksella tuetaan hankevalmistelutyötä, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen kansainvälisiin rahoitushakuihin. Valmistelurahoitusta on varattu myönnettäväksi yhteensä n. 100 000 euroa.