Harkitsetko yrityksen ostamista?
Yrittäjäksi yritysostolla? Ennen yrittäjäksi ryhtymistä on hyvä hankkia pohjatiedot yrittämisestä ja talousasioista. Kun tunnet perusasiat, osaat hoitaa tarvittavat asiat ja teet parempia päätöksiä. Mieti eri näkökulmista, mitä edellytyksiä ja vaatimuksia yrittäjyys toisi sinulle tullessaan. Käy läpi omaa osaamistasi ja omia tavoitteitasi. Yrittämisen riskit ovat pienemmät, kun keskityt alaan, josta sinulla on ennestään kokemusta ja tietämystä.
Paras toimiala
Ei ole yhdentekevää, mille toimialalle suuntaat. Mieti, millä toimialalla sinä voit hyödyntää osaamistasi, olet parhaimmillasi ja mihin haluat suuntautua. Selvitä toimialan kilpailutilannetta ja tulevaisuudennäkymiä – onko tuotteille ja palveluille kysyntää myös tulevaisuudessa?
Mistä löytää sopiva yritys ostettavaksi?
Etsi myynnissä olevia yrityksiä oman seutusi kehittämisyhtiön sekä yritysvälittäjien kautta. Heillä on tiedossa myös ns. hiljaisessa myynnissä olevia yrityksiä. Seuraa alan lehtiä ja verkkosivuja. Kannattaa myös vierailla kiinnostavissa yrityksissä ja olla suoraan yhteydessä mahdollisiin kohteisiin.
Huomioitavaa toimivan yrityksen tai liiketoiminnan ostamisessa
Vertaa olemassa olevan yrityksen ostamista täysin uuden yrityksen perustamiseen. Mitä sinä hyödyt toimivan yrityksen tai liiketoiminnan ostamisesta?
- Selvitä yrityksen markkinat, asiakkaat tai asiakasryhmät.
- Minkälaiset suhteet yrityksellä on asiakkaisiin ja toimiiko se asiakaslähtöisesti?
- Mikä on ostettavan yrityksen tai toiminnan tuloksentekokyky, onko edellisinä vuosina ollut satunnaisia tuloja?
- Minkälaisia rahoitusvaihtoehtoja kaupalle on?
- Mitkä ovat yrityksen menestystekijät, heikkoudet ja vahvuudet?
- Miten yritys pärjää kilpailussa?
- Miltä yhtiön toiminta vaikuttaa tällä hetkellä ja miltä sen tulevaisuus näyttää?
- Miten organisaatio toimii resurssien ja tehokkuuden näkökulmasta?
- Millainen on avainhenkilöiden suhtautuminen muutokseen ja sitoutuneisuus?
- Millä tasolla on henkilöstön osaaminen ja palkkaus?
- Millaisia sitoumuksia yrityksellä on olemassa?
- Hyödynnä asiantuntijaa yrityksen tai liiketoiminnan arvon määrittämiseen ja ostoprosessin läpikäymiseen.
Yrityksen hinta on ostajan ja myyjän välinen sopimus
Tyypillisesti ostaja pohtii kauppahinnan sopivuutta ja miettii, mitä hänen kannattaa maksaa tarjolla olevasta yrityksestä. Hintaan vaikuttaa se, oletko ostamassa koko yritystä vai pelkkää liiketoimintaa. Käytä asiantuntijaa yrityksen arvon, ostoprosessin ja sopivan kauppahinnan arvioimisessa. Kaikki arvonmääritystapaukset ovat yksilöllisiä, eikä ole olemassa kaikkiin tapauksiin sopivaa laskentakaavaa.
Löydä sopiva rahoitus
Toimivan yrityksen ostaminen on suuri investointi. Varmista rahoitus ennen kuin teet ostotarjouksen. Tee liiketoimintasuunnitelma huolellisesti ja pohjaa rahoituslaskelmat siihen. Näin pystyt avaamaan rahoittajalle suunnitelmiasi yrityksen suhteen.
Mahdollinen sijoittaja voi löytyä lähipiiristä tai se voi olla ulkopuolinen businessenkeli tai pääomasijoitusyhtiö.
Lainaa voit hakea pankista, vakuutusyhtiöstä tai muista rahoituslaitoksista sekä Finnveralta. Tarvittaessa voit hakea myös pankkilainasi takausta Finnveralta. Yleensä lainan saannin edellytyksenä on, että maksat osan kauppahinnasta joko sinun tai yrityksesi omilla rahoilla.
Selvitä etukäteen verotusvaihtoehdot
Se, miten yrityksen tai liiketoiminnan ostat, voi vaikuttaa merkittävästi lopulliseen kokonaishintaan ja veroihin, jonka yrityksestä maksat. Verot maksaa taho, joka toimii myyjänä.
Kun kaupan kohteena ovat yhtiön osakkeet tai osuudet, myyjänä on osakas ja myynnistä lasketaan luovutusvoitto tai luovutustappio.
Yrityksen liiketoiminnan myynnissä myyjänä on yritys ja saatu kauppahinta on yrityksen veronalaista tuloa.
Verotuksen, riskien minimoinnin ja rahoituksen kannalta yrityksen ostajan on usein järkevämpää ostaa yrityksen liiketoiminta osakkeiden tai yhtiöosuuden sijaan. Ostajana sinun ei tarvitse maksaa veroa liiketoimintakaupasta, jollei kaupassa siirry kiinteistöä tai arvopapereita, joista sinun tulisi maksaa varainsiirtovero.
Uusi yrittäjä voi tehdä poistot liiketoimintakaupalla hankitusta yrityksen kalustosta tai liikearvosta, mutta esimerkiksi osakkeiden ostohinnasta niitä ei voi tehdä. Ostava yhtiö saa vähentää liiketoimintakauppaan otetun lainan korot verotuksessa. Rahoittajat kelpuuttavat usein vakuudeksi liiketoimintakauppaostossa hankitun kaluston ja koneet.
Tarvitseko apua yrityksen ostoon liittyvissä asioissa?
Jokainen yrityksen osto on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa asiantuntija-apu on tarpeen. Yrityspalvelutiimimme asiantuntijat neuvovat ja auttavat – maksutta!